avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3276
EURO
35,0275
ALTIN
2.284,06
BIST
8.970,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Merkel’in oyu Erdoğan’a hakaret eden komedyenin yargılanmasının yolunu açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret içeren şiiri okuyan komedyenin yargılanmasıyla ilgili kararda Başbakanı Merkel’in oyu belirleyici oldu. Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanı ile yapılan oylamada Merkel, Erdoğan lehine oy kullandı.

Merkel’in oyu Erdoğan’a hakaret eden komedyenin yargılanmasının yolunu açtı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün basın toplantısı düzenleyerek, günlerdir beklenen ve tartışmalara yol açan kararı nihayet açıkladı. Türkiye, devlet televizyonu ZDF’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik müstehcen ifadeler ve hakaretlerin yer aldığı şiiri okuyan komedyen Jan Böhmermann’ın yargılanması için Alman hükümetine başvurmuştu. Merkel, koalisyon ortakları arasında farklı görüşler olduğunu, ancak talebi kabul ettiklerini açıkladı.

Eleştiriye tutuldu: Bu konuda yargıya yetki vereceklerini belirten Başbakan Merkel, “Son sözü bağımsız yargı söyleyecek” dedi. Merkel’in kararına en başta hükümet ortağı SPD tepki gösterdi. SPD yönetimi “Böhmermann olayında izin kararı SPD’li bakanların oylarına karşı verilmiştir” açıklamasını yaptı. Karar sürecine SPD’li Dışişleri Bakanı ve Adalet Bakanı ile CDU’lu İçişleri Bakanı ile Başbakan Merkel katıldı.

ZOR BİR KARARDI

Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, oylamayı “Zor bir karardı. SPD’li üyeler, titiz bir incelemenin ardından, yargılamaya izin verilmemesi yönünde görüş belirtti. Oylamada eşitlik durumunda son karar Başbakanın. Biz soruşturma izninin verilmemesi gerektiği görüşündeydik. İfade, basın ve sanat özgürlüğü bizim anayasamızın koruması altındadır” diye anlattı. SPD Grup Başkanı Thomas Oppermann, “Karar yanlıştır. Mizahın hakaret suçlamasıyla cezai takibe uğraması çağdaş demokrasiye uygun değil” dedi. Yeşiller’in Avrupa Parlamentosu başkan vekili Rebecca Harms, “Şimdi Türk gazeteciler ve sanatçılar daha fazla acı çekecek” yorumunu yaptı. Sol Parti ise Merkel’i Erdoğan’a boyun eğmekle suçladı.

Merkel ise Alman hükümetinin kararını dayandırdığı ve yabancı devlet temsilcilerine hakareti suç sayan Ceza Kanunu’nun 103’üncü maddesinin gereksiz olduğunu, bu maddenin bu yasama döneminde kaldırılacağını bildirdi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

lman hükümetinin yargıya yetki vermesiyle Türkiye’nin cezai kovuşturma talebi kabul oldu. Türkiye’nin resmi suç duyurusu talebi yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savcılığa şahsi suç duyurusu da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı’nın şahsi suç duyurusunu geri çekmesi ve Türkiye’nin resmi suç duyurusunun yargı tarafından incelenmesi bekleniyor. Şahsi suç duyurusunda hakarete cezayı Alman ceza yasasının 185’nci maddesi, yabancı devlet adamlarına hakareti ise 103’üncü madde düzenliyor.

Şahsi suç duyurusundaki ceza resmi suç duyurusuna kıyasla daha hafif. Yabancı devlet adamlarına hakarete Alman Ceza Yasası’nın 103’üncü maddesi 3 yıla kadar hapis veya para cezası öngörüyor. Eğer iftiranın söz konusu olduğuna karar verilirse bu ceza beş yıla kadar çıkabiliyor.

Türkiye, 31 Mart’ta Almanya’nın ikinci televizyon kanalı ZDF’de yayınlanan “ZDF Neo Royal” programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a  hakaret içeren şiiri okuması nedeniyle Alman Ceza Kanunu’nun 103’üncü maddesine göre Böhmermann’ın yargılanması için Alman Dışişleri Bakanlığı’na nota vermişti.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.