avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3868
EURO
35,0513
ALTIN
2.325,75
BIST
9.131,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Mehmet Ali Talat kimdir?

KKTC 2.Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat kimdir?

Mehmet Ali Talat kimdir?
15.01.2017
A+
A-

1952 yılında Kıbrıs’ın Girne şehrinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Girne ve Lefkoşa’da tamamladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliğinden M. Sc. derecesi ile 1977 yılında mezun oldu. 1977’de yine ODTÜ’de yüksek lisans eğitimi aldı.

Türkiye’de yüksek öğrenim gördüğü sürece Kıbrıslı Türk öğrencilerin oluşturduğu derneklerde yönetici ve başkanlık görevlerinde bulundu. Kıbrıslılar Öğrenim ve Gençlik Federasyonu (KÖGEF) Kurucu Başkanlığını yaptı.

Uzun yıllar, Girne’de buzdolabı tamirciliği yaptı.
1 Ocak 1994 tarihinde kurulan 1’inci Demokrat Parti – Cumhuriyetçi Türk Partisi koalisyon hükümetinde Milli Eğitim ve Kültür Bakanı olarak görev aldı. 2’inci DP – CTP Hükümetinde de Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nı sürdürdü. 3’üncü DP-CTP hükümetinde Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevini yürüttü.

1996’da CTP Genel Başkanı seçildi. 2003 seçimlerinde partisini iktidara taşıdı. 20 Şubat 2004 tarihindeki seçimlerden CTP’yi daha da güçlü çıkardı. Seçimden sonra başbakan oldu. 17 Nisan 2005 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanarak, Denktaş’tan sonra KKTC’nin ikinci cumhurbaşkanı seçildi. AB ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüşmeler yürüttü. 18 Nisan 2010 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetti.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL ARAŞTIRMA / PORTRE

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.