avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,6014
EURO
34,8276
ALTIN
2.504,60
BIST
9.464,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Kahraman Mehmetçikler, PKK’nın ‘girilmez’ dediği bölgede!

40 gündür yürütülen operasyonlar bitti. Türkiye’nin Kandil’i olarak bilinen İkiyaka Dağlar bölücü terör örgütü PKK’dan temizlendi. Mehmetçik, İkiyaka Dağları’nın zirvesine Türk bayrağı dikti. Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı’nın İkiyaka Dağları’ndan bizzat yönettiği operasyonda, PKK’nın doçka uçaksavaları ele geçirildi. Mağaraları dağıtıldı. Silah mevzileri yok edildi. İşte Şehit Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan’ın adının verildiği operasyonun ayrıntıları…

Kahraman Mehmetçikler, PKK’nın ‘girilmez’ dediği bölgede!
A+
A-

Mehmetçik, PKK’nın girilmez dediği bölgeye girdi, İkiyaka Dağları’nın zirvesine Türk bayrağını dikti. Hakkari Yüksekova’daki Doski Vadisi teröristlerden temizlendi.

Hakkari Dağlıca’daki İkiyaka Dağları bölücü terör örgütü için stratejik bir bölgeydi. Vadi, İran-Irak ve Türkiye arasındaki bağlantının sağlanması için de önemli bir noktaydı. Bu bölge geçmişteki gerici ve bölücü ayaklanmaları çıkaranların da barınma alanıydı.

Açılım süreciyle birlikte PKK bu bölgeye yığınak yapmaya başladı. Yüksekliği 3500 metreye kadar ulaşan bölgedeki Buzul Dağı, İkiyaka Dağları ve Doski Vadisi’ne doçka uçaksavarlar yerleştirildi. Sığınak ve mevziler yapıldı. Mağaralar, üst düzey yöneticilerin barınması ve saldırıları yönetmesi için özel olarak dizayn edildi.

Bölgenin önemi PKK yöneticilerinin telsiz konuşmalarına da yansımıştı. Örgütün Hakkari Sorumlusu Fehmi Atalay’a göre “Doski operasyonu kırılısa devlet de kırılacaktı”. Murat Karayılan’ın “Doski düşerse bütün Türkiye’deki sonumuz olur” ifadeleri de telsiz konuşmalarına yansımıştı.

Mehmetçik, 27 Eylül 2015 tarihinde Doski vadisine yönelik operasyon başlattı. Sarp arazisi, yalçın kayalıkları, yol vermez dağlarıyla bilinen araziye iki komando tugayı ve Özel Kuvvetlere ait birlikler gönderildi. Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı operasyonu bizzat İkiyaka Dağları’ndan yönetti.

Mehmetçik, sıcaklığın geceleri -15 dereceye kadar düştüğü, donma olaylarının yaşandığı bölgede 40 gün boyunca temizlik yaptı. PKK’lıların girdiği her delik kaçtığı her bölge ablukaya alındı.

Operasyon 5 Kasım 2015 tarihinde bitti. Şehit Kurmay Yarbay İlker Çelikcan’ın adının verildiği operasyonla bölge PKK’ya mezar edildi. Dağlar ve vadiler didik didik arandı. Teröristlerin “çıkılamaz” dedikleri bölgelere Türk bayrağı dikildi. Örgütün kullandığı mevziler, sığınaklar ve mağaralar kullanılamaz hale getirildi. 119 terörist öldürüldü, öldürülen bir çok teröriste de bölge şartlarından dolayı ulaşılamadı. Mağalarda sanayi tüpleri ve piknik tüpleriyle yapılmış el yapımı patlayıcılar ele geçirildi. 5 doçka uçaksavar silahı başta olmak üzere 9 ağır silah ele geçirildi. Binlerce mühimmat da imha edildi.

Ağır çatışmaların yaşandığı operasyonlarda, 6 askerimiz de şehit oldu.

Operasyon son Güvenlik Zirvesi toplantısının da ana gündemiydi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, operasyonun ayrıntılarını fotoğraflarla anlattı. Ve o zirvede PKK’ya yönelik operasyonların kış aylarında da sürmesi kararı alındı.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.