avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3143
EURO
35,1060
ALTIN
2.290,78
BIST
9.057,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Kabine 1920 ruhuyla göreve başlayacak

Başkan Erdoğan ve yeni kabine, tıpkı Mustafa Kemal ve arkadaşlarının 1920 yılında yaptığı gibi Hacı Bayram Camii’nde cuma namazı kılıp göreve başlayacak.

Kabine 1920 ruhuyla göreve başlayacak
15.07.2018
A+
A-

OSMAN NURİ CERİT

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yeni yönetim sisteminin ilk kabinesini bugün topluyor. Erdoğan ve kabinesi toplantı öncesi Hacı Bayram Camii’nde cuma namazı kılacak, ardında da Erdoğan’ın başkanlığında yeni kabinenin ilk toplantısı gerçekleşecek.  

Toplantıda ilk ve ikinci 100 gün ile ilk 6 aylık plan ve icraatların yol haritası da netleşecek. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı 23 Nisan 1920’de kurulan ilk TBMM de, Mustafa Kemal Atatürk ve Meclis üyelerinin Hacı Bayram Camii’nde kıldıkları cuma namazının ardından ilk toplantısını gerçekleştirmişti.  

GÜNDEMDE KUR OYUNU 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte Başkan Erdoğan tarafından oluşturulan kabine ilk defa bir araya gelecek. Kabinenin gündem oldukça yoğun. Toplantıda önce yeni sistemin işleyişi gözden geçirilecek. Kurulan ofisler ve kurullar ile bakanlıkların çalışma sistemi üzerine değerlendirme yapılacak. Toplantıda masaya yatırılacak konuların başında “ekonomi” başlığı yer alacak. Faiz ve döviz kurları üzerinden yapılan manipülasyonlar da değerlendirilecek. Faiz ve kur baskısına karşı kullanılacak enstürman ve atılacak adımlar belirlenip hızla uygulanacak.

MÜNBiÇ’TE SON DURUM 

Terör ile mücadelede yeni dönemde de büyük önem taşıyacak. Kandil başta olmak üzere PKK ve PYD’li teröristlere yönelik operasyonlar hakkında yeni bakanlar bilgilendirilecek. Münbiç’in terör unsurlarından temizlenmesine ilişkin saha çalışmaları da değerlendirilecek. 

Milli Savunma Bakanlığına getirilen Hulusi Akar’ın yeni göreviyle birlikte terör ile mücadele kapsamında daha güçlü adımların atılması bekleniyor.

6 aylık planlar

Erdoğan’ın seçim meydanlarında açıkladığı bazı adımlarda yine ilk toplantıda değerlendirilecekler arasında yer alacak. Bu kapsamda OHAL’in kaldırılması, bedelli askerlik, öğretmen, polis, din görevlisi ve hemşirelerin ek göstergelerinin 3600’e çıkarılmasına ilişkin düzenlemeler görüşülecek. Toplantının ardından ilk ve ikinci 100 gün ve ardından 6 aylık planlar ve icraat  ilgili yol haritası netleşmiş olacak. 

İLK TBMM DE CUMA GUNU ACILMISTI

TBMM’nin açıldığı tarih olan 23 Nisan 1920 Cuma günü Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm mebuslar ve Ankara halkı, Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde namaz kılmıştı. Namaz sonrasında heyet sakal-ı şerif ve sancak-ı şerif eşliğinde Meclis binasına giden yol boyunca dizili askerler arasından geçerek bina önüne geldi. Meclis önünde, okunan hatimler okundu ve dualar edildi ve kurbanlar kesildi. Büyük Millet Meclisi saat 13.45’te en yaşlı üye Sinop Mebusu Şerif Bey’in nutkuyla açıldı. 

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.