avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3777
EURO
35,0535
ALTIN
2.326,80
BIST
9.091,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

IŞİD/DEAŞ’ın kaynağı camiler değil, internet

Almanya’nın Bavyera Eyaleti Emniyet Genel Müdürü Wilhelm Schmidbauer, IŞİD’in taraftar edinme kaynağının camiler olmadığını, genellikle internet kanalıyla gençlerin kandırıldığını söyledi.

IŞİD/DEAŞ’ın kaynağı camiler değil, internet
19.06.2015
A+
A-

Schmidbauer, İçişleri Bakanlığı’nda yaptığı basın toplantısında eyaletteki genel güvenlik konularında bilgiler verdi.


IŞİD UYARISI

Almanya’dan dört yüzün üzerinde gencin IŞİD’e katılıp savaştıklarını söyleyen Eyalet Emniyet Genel Müdürü ‘bunların yaklaşık yüzü geri döndü ve altmışı da orada yaşamını yitirdi. Geri dönenleri sürekli olarak kontrol altında tutuyoruz. Selefiler, Kuzey Ren Vestfalya’da olduğu kadar Bavyera’da etkili olamıyorlar. Zaten bunlar gözlendiklerini hissettiklerinde hemen eyalet değiştirdikleri için belli bir eyaletlere bağlı rakamlar veremiyoruz’ dedi.


SORUN CAMİLER DEĞİL

IŞİD konusunda sorunun camiler olmadığını söyleyen Schmidbauer ‘tecrübelerimize göre aşırılaşma genelde kişisel süreçte meydana geliyor. Aşırı dinciler ille de herhangi bir camiye veya cemaata bağlı olmak zorunda değiller, bu süreç internetle başlıyor. Bağlantılar da internet üzerinden sağlanıyor. Tek tek kişiler internet üzerinden bağlantıya geçtikleri bu gençleri ziyaret edip, akıllarını çeliyorlar. Çok profesyonel organize olan bu aşırı dinciler, gençlere savaş bölgesine seyahate hazırlıyorlar. Bavyera, herhangi bir imamın bir gencin aklını çelipte IŞİD’e katılmasını sağladığı görülmedi’ dedi. Bu yolla IŞİD’le bağlantıya geçen gençlerin ailelerinin de farkına varamadığını söyleyen Eyalet Emniyet Genel Müdürü ‘anne babalar çocuklarını odasında bilgisayar oynuyor sanıyorlar. Cami cemaatında da o gençler göze batmıyor. Bu organize sistemi işi zorlaştırıyor. Bu süreci geç olmadan saptamak oldukça zor’ diye sözlerine ekledi.


PROFESYONELCE ORGANİZE EDİYORLAR

IŞİD ve benzeri aşrı dinci terör örgütlerini ardında Suudi Arabistan gibi bazı zengin devletlerin olabileceği şeklindeki soruyu ‘ben Eyalet Emniyet Genel Müdürü olarak elimde bir kanıt olmadan hiç bir ülke hakkında konuşamam. Burada çok fazla para akımı var. Bunlar bu çok para ile çok profesyonelce iş çıkarıyorlar. Psikolojik olarak oldukça başarılılar. Gençlere hitap etmeyi biliyorlar. Dini çok iyi kullanıyorlar, onlara kahramanlık duygusu veriyorlar. Profesyonelce videolar hazırlıyorlar. Çok iyi organize olmuşlar. Buradan Türkiye’ye uçak biletinden, sınırdan geçişe kadar her şeyi tüm detaylarıyla çok iyi organize ediyorlar’ dedi.


ÖZEL DANIŞMALAR PROJESİ

Almanya’daki Türk Anne babaları çocuklarının aşırı dinci akımlara kapılmamaları için oldukça dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Schmidbauer ‘anne babaların çocuklarıyla ilgili olarak IŞİD gibi aşırı örgütlere yönlenme şüphesi olduklarında, polise baş vurmada çekinceleri olacağı düşüncesiyle, bağımsız sosyal kurumların aracı olmaları ve anne babayı yönlendirmeleri için devreye sokulmasını içeren yeni bir proje başlattık. Bu çalışmalar için bu sosyal kurumların veya özel danışmanların giderlerini polis olarak üstleneceğiz. Burada anne babaya ister polisle ister bu sosyal oluşumlarla, danışmalarla konuşmaları seçimini sunmak istiyoruz’ dedi.

 

Avrupa Türk Gazetesi ©

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.