avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3283
EURO
35,0825
ALTIN
2.297,56
BIST
8.989,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

İlk adımlar atıldı!

Amerika Kongresi’nden bir heyet Küba’ya 3 günlük bir ziyaret gerçekleştirdi. Yaptırımların kalkması konusunda da ilk adımlar atıldı.

İlk adımlar atıldı!
20.01.2015
A+
A-

Amerika Kongre üyelerinden oluşan heyetin 3 günlük Küba ziyareti sona erdi.

Küba’ya karşı olan yaptırımların kaldırılmasını savunan senatörlerin de içinde yer aldığı heyet, devlet Başkanı Raul Castro ile görüşemedi. Bunda, heyetin ülkedeki muhalif gruplarla teması etkili oldu.

Senator Patrick Leahy, ziyaretten olumlu düşüncelerle döndüklerini açıkladı, “Küba ve Amerika için artık yeni bir gün” dedi.

Yaptırımların kaldırılmasına yönelik ilk işaretler ise turizm ve ticaret alanında verildi. Ancak birçok yasak hâlâ yürülükte.

Amerika vatandaşlarının Küba’ya seyahat edebilmesini engelleyen yasak kaldırılmadı, ancak belirli alanlarda yasak hafifletildi. Yasal yollardan Küba’ya giden Amerikalılara para harcama sınırı kaldırıldı. Amerikalılar Küba’da artık kredi kartı da kullanabilecek.

Seyahat acenteleri, havayolu şirketleri ve sigorta şirketleri, Küba’ya tur düzenleyebilecek. Fakat doğrudan turizm amaçlı seyahatlere halen izin verilmiyor.

Amerika’daki Kübalılar, adadaki akrabalarına artık üç ayda bir 500 dolar yerine 2 bin dolar yollayabilecek.

Amerika’dan Küba’ya ihracat yapmanın önündeki engeller ise kaldırılmadı. Fakat inşaat ve ziraat malzemelerinin Küba ticari şirketleri vasıtasıyla Küba’daki şirketlere satışının önü açıldı.

En önemli değişim iletişim alanında yaşandı. Telekomünikasyon şirketlerinin Küba’ya yatırım yapmasınaysa izin verildi. Bizzat Obama, bu adımı “Küba’daki Amerikan etkisini artırmak üzere” yaptıklarını açıkladı. Ancak iletişim sektörü dışında Küba’ya teknolojik yatırım ihraç edilmesi hâlâ yasak.

Amerikan finans kurumlarının Küba bankalarında hesap açmalarına da izin verildi. Fakat Küba bankalarının Amerika’da hesap açmalarına ise izin verilmiyor.

Hangi ülkeye ait olursa olsun, Küba’ya giden gemilerin 6 ay boyunca Amerikan limanlarına uğraması yasaktı. Bu yaptırım hafifletildi. Artık gıda, ilaç, tıbbi malzeme veya acil durum malzemesi taşıyan gemiler, Küba’ya uğradıktan sonra Amerika’ya gidebilecek.

Kübalı yetkililer, ablukanın hafifletilmesi yönündeki kararları doğru ancak yetersiz buldu.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.