avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3849
EURO
35,0357
ALTIN
2.326,43
BIST
9.138,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Hollanda Türklerine hitap eden Feyzioğlu: FETÖ’ye karşı herkes’den önce ilk biz uyardık!

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Prof. Metin Feyzioğlu ve İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, Hollanda’da heyecanlı bir kitleye hitap ettiler. Feyzioğlu konuşmasında, FETÖ tehdidine karşı herkes’den önce ilk olarak kendilerinin uyardıklarını ifade ederek, 16 Nisan referandumuna dair mesajlar verdi. Hayır tercihinden yana konuşma yapan Feyzioğlu, “Evetçiler, Hayırcılar” diye birşey; siz, biz diye birşey yok; biz hep birlikte Türk milletiyiz” dedi.

Hollanda Türklerine hitap eden Feyzioğlu: FETÖ’ye karşı herkes’den önce ilk biz uyardık!
A+
A-

Hollanda Laik Sosyal-Demokratlar Derneği’nin ‘Medeni Kanunun Kazanımları’ temasıyla düzenlendiği ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Prof. Metin Feyzioğlu ve İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan’nın konuşmacı olarak katıldıkları Hollanda’nın Rotterdam kentinde düzenlenen konferansta referandum’da ‘Hayır kampanyası’nın startı verildi. Buluşmayı takip eden muhabirimiz Anıl Yüce aktarıyor.

Konferansa Hollanda Türkleri yanı sıra Hollanda Referandumda Hayır Platformu, Hollanda Türkleri Konseyi (HTK), Hollanda Atatürkçü Düşünce Derneği (HADD) gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarından yoğum katılım olduğu gözlendi. Çoğunluğunun CHP’li olduğu belirtilen ancak CHP adını taşıyan yapılanmayla hiç bir ilgilerinin olmadığı vurgulanan Laik Sosyal-Demokratlar Derneği’nin Başkanı İlham Atay ise yaptığı kısa konuşmada katılımdan ötürü teşekkür etti.

DIŞ TÜRKLER AYNI KADERİ PAYLAŞMAKTADIR
İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan yaptığını konuşmada mesleğin zorluklarına değinerek, “Sizleri gördüğüm zaman gençliğim geçtiği zor koşullar akıma geliyor. Ben de sizler gibi Batı Trakya göçmeniyim. Biz biliriz Türk olmanın zorluğunu. Onun için sizler Hollanda Türklerine, müsaadenizle hemşerilerim olarak hitap etmek istiyorum” dedi. Özcan, Türkiye’nin zengin bir etkiye sahip olduğunu ve bunu yurtdışındaki soydaşlarının daha doğru yönde kalkınmaları için değerlendirmesi gerektiğine değindi. TBB Başkan Başdanışmanı Prof. Necdet Basa’nın da katıldığı konferansta Feyzioğlu heyecanlı bir kitleye hitap etti.

FETÖ YARGIYI ŞEKİLLENDİRDİ
Prof. Metin Feyzioğlu yaptığı öğretici konuşmada şu görüşleri dile getirdi; “FETÖ 2010’da yapılan referandumda evet dedi. Biz hayır dedik. Hükümet ondan sonra kandırıldığını iddia etti, biz ise yine haklı çıktık. Biz eskiden beri F-tipi suç örgütü için uyarıyoruz. Onların 2010’dan itibaren yargıyı şekillendirmeleri sonucunda işte olanları yaşamak zorunda kaldık. Bu suç örgütü devleti ele geçirerek inanılmaz hukuk skandalları gerçekleştirdi. Bunları en somut haliyle Balyoz ve Ergenekon tertip davalarında gördük. Bunların takipçisi olmayı bırakmadık, hukuk karşında takipçisi olmaya devam ediyoruz.”

NEDEN HAYIR VERECEĞİNİ ANLATTI
“Terör örgütleri batı tarafından desteklendiğini görüyoruz. Burada ve dünyanın değişik yerlerinde bölücü terör örgütü bürolar açıyor. Yarın Türkiye ‘yarı demokrasi’ gibi görünen bir hale gelirse, dış güçler için terör örgütünün meşruiyeti artacaktır. Bu konuda kaygılıyız.” şeklide konuşan 
Feyzioğlu, Anayasa önerisinin partizanlığı öngördüğü belirtti.

Şunları söyledi, “Referandum sürecinde ne yazık ki bir içerik tartışması görmüyoruz. Başkanlık Türkiye’ye kalıcı istikrarsızlık getiriyor. Meclisin işlevsiz kaldığı bir ortama giriyoruz. İçine güzel gibi görünen şeyler de katılmış olsa kötü taraflarıyla bu öneri kötü bir öneridir. İçerik halkımız tarafından da daha iyi anlaşılırsa, verilmek istenen yetkilerin çok olduğu görülecektir.”

Gazeteci Anıl Yüce ve gazeteci Oğuzhan Kılıç, Feyzioğlu’nun konuşmasını takip ettiler.

‘BURADA ADALET VAR’ DEMEK İSTİYORUZ
“Maalesef bugünkü Anayasa bile bağımsızlık ve tarafsızlık teminatı vermiyor. Ama bu Anayasa önerisi daha kötü bir yapı getiriyor. Anayasa değişikliği olabilir ama bu yönde değil. Bu konunun sağı-solu yok. Hukuk devletini sağlama derdimiz var. Biz Adliyenin önünden geçerken ‘burada adalet var’ demek istiyoruz. Konu bu, nokta. dedi.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ FETÖ’NÜN HUKUKSUZLUKLARINA KARŞI HER ZAMAN KALE GİBİ DURMUŞTUR
Teröristbaşı Fethullah Gülen’i ve örgütü FETÖ’yü ‘hain’ olarak niteleyen Feyzioğlu, “Kumpaslar dönemini biz canlı canlı yaşadık. Sonra ‘yetmez ama evet’le geldiler üzerimize. Bütün bunlara rağmen Türkiye tek direnen kale biz olduk. Bütün kalelerimize, tershanelerimize bu aşağılık adamlar girmiştir. Biz bunu çok evvelden gördük. Darbeyi FETÖ yaptı, bu bir gerçek. Biz çok çok önceden uyarıyorduk. Meslektaşlarımla ne kadar gurur duysam azdır, işte yanımda İzmir Baro Başkanımız Aydın Özcan var. Biz hiç aldatılmadık, bizi kimse kandıramadı. Türkiye’nin FETÖ’den kurtarılmak istenmesi doğru bir politikadır. Bu süreç daha iyi değerlendirilebilir.” dedi.

15 Temmuz FETÖ darbesi hakkın ise Feyzioğlu, “2 önemli kişinin 15-16 Temmuz’da 3-4 saatlik açıklamadıkları bir kayıp var. Bunların açıklanmasını arzuluyoruz. Çünkü bu 2 kişi önemli kişilerdir.” şeklinde konuştu.

BAŞKAN TEK YETKİLİ OLACAK
Anayasa değişikliğine baktığımızda kuvvetler ayrılığından tamamen kopulduğunu, kuvvetler birliğine gidildiğini çok açık bir şekilde görüyoruz diyen Fevzioğlu konuşmasının devamında; “Öngörülen Anayasa ile yetki tek kişinin elinde toplanacak. Yani başkanın bir cebinde hakimler savcılar diğer cebinde millet meclisi olacak. Hakimler kendi özgür iradeleriyle karar vermeyecekler, milletvekilleri de başkandan habersiz her hangi bir kanun çıkartmayacaklar çünkü ortada sözde bir meclis olacak.”

DEVLET BAŞKANI İKİ ŞAPKALI OLMAMALI
“Öngörülen yeni Anayasa’da Başkanın iki şapkası olacak. Devlet başkanı şapkası ve siyasi parti şapkası. Yeni anayasa ile ikisi de aynı kişi olacak. Çünkü bugünkü Anayasa’yla 55 milletvekili Bakanlar ve Başbakan hakkında soruşturma açtırabilirken, Cumhurbaşkanı hakkında 184 milletvekilinin çoğunluğu yetiyordu. Yeni Anayasada’ya göre milletvekili sayısının 600’e çıkmasıyla, 301 salt çoğunluk aranıyor ve yüce divana gönderebilmek için 400 milletvekili gerekiyor.”

ÖRNEKLER VERDİ
Feyzioğlu örnekler verdi, “Demokratik laik bir ülkeden söz etmek istiyorsak kapalı toplumdan hızla demokrasiye, hukuk devletine gitmeliyiz. Bizim şu an giriş katta bir evimiz oturduğunu düşünün. Güneş görmüyor, rutubetli. Biz beşinci kata daha refah bir yere taşınmak istiyoruz. Haydi diyoruz! Eşyaları taşıyın! Birde bakıyoruz ki beşinci kata yukarı değilde eksi beş bodrum kata taşımaya çalışıyorlar. Şu an ki gidişat işte böyle. Biz bunun için hayır diyoruz.”

FEYZİOĞLU’NDAN ATATÜRK VURGUSU
Bir katılımcının ‘CHP liderliğinde karakterli insanlar görmek isteriz, size ihtiyacımız var’ demesi üzerine, siyasete girme planlamasının bulunmadığını, her şeyin gelişmelere bağlı olduğunu söyleyen ve Mayıs ayındaki Baro seçimlerinde tekrar aday olacağını ifade eden Feyzioğlu sözlerine şunları ekledi, “Ben milliyetçi bir insanım. Türk olmakla onur duyarım. Mustafa Kemal Atatürk’ü odak alan, sömürüye karşı çıkan bir milliyetçilik anlayışını her zaman taşıdık. Kimse felaketten bahsetmesin, bu bir yarıştır, çalışacağız. Bu bir parti seçimi değildir. “Evetçiler, Hayırcılar” diye birşey, “Siz, biz” diye birşey yok; biz hep birlikte Türk milletiyiz. Milliyetçiliğin en iyi tanımı sizlersiniz, hep birlikte çok güzelsiniz.”

BEKLENTİLER VE STK’LARIN ÇALIŞMALARI
Kısa süre önce kurdukları ve Hayır kampanyasının başını çeken girişim olan Hollanda Referandumda Hayır Platformu’nun sözcüsü ve HADD Başkanı Şerife Alparslan ise söz alarak, çağrıda bulundu. Alparslan vatandaşları önümüzdeki günlerde yapacakları platform toplantısına davet ederek, sivil toplum örgütleri olarak partiler üstü bir anlayışla çalışmalarını sürdürdüklerinden bahsetti. Hollanda’da Hayır kampanyasını götüren STK’lardan olan Hollanda Türkleri Konseyi’nin Başkanı Sefa Yürükel değerlendirmesinde, Feyzioğlu’nu tebrik ederek “Tam bir baro başkanına yakışanı yaptı Sayın Feyzioğlu. Karşımızda bir hukukçu, öğretici bir konuşmada bulundu. En önemlisi, kışkırtıcı konuşmalardan özellikle uzak durdu. Referandum sürecinin bir kutuplaşma yarışı değil, bir ikna yarışı olduğunu anlattı. Şimdi biz bu süreçte Hollanda’da hazırlıklarımızı, vatandaşlarımızın siyasi tercihler noktasında ikna edilmesi çalışması üzerine yoğunlaştırmış durumdayız. dedi.

GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI KILIÇ DEĞERLENDİRMEDE BULUNDU
Programı takip eden Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanı Oğuzhan Kılıç ise değerlendirmesinde siyasi toplantıların ikna temelli faaliyetler olması gerektiğini vurguladı, “Sayın Feyzioğlu’yla evvele dayanan bir hukukumuz var. Ben bir gazeteci olarak, kutuplaştırıcı ve ötekileştirici sözlerden özenle sakınan bir hatip, bir hukuk adamı gördüm bugün. Siyasi çalışma yapan insanlarımız birbirlerini incitmesinler, birbirlerini ikna etsinler. Fethullahçı teröristlerin gerçekleştirdiği 15 Temmuz terör saldırısı anında ve sonrasında, Sayın Cumhurbaşkanımızla birliktelik içinde olmaktan sakınmadı Sayın Feyzioğlu, orada büyük takdir topladı.

Sayın Feyzioğlu’nun “Evetçiler, Hayırcılar yok; siz, biz yok; biz hep birlikte Türk milletiyiz.” vurgusu günün kanaatimce en önemli açıklamasıydı. Örneğin benim veya bir başka meslektaşımın tercihi, bu salonda toplanan çoğunluktan farklı olabilir, önemli olan demokratik erdem gereği birbirimizi dinlemek. Her ilgi duyan vatandaş, birbirinin toplantısına katılıp bir şeyler öğrenmeye çalışsın. Tercihiniz isterse Evet olsun isterse Hayır, unutmayalım ki, Nisan’dan sonra da hayat devam edecek. FETÖ bu süreçte boş durmayacak süreci sabote etmeye ve olmasını arzu etmediğimiz ancak ne yazık ki oluşmuş olan kutuplaşmayı derinleştirmeye çalışacaktır, buna karşı hassas olmamız lazım.” dedi. Gazeteci Kılıç, medeni ilişkilerin hayatta önemli bir öge olduğunun altını çizdi. Programın pek çok seçkin konuk ve medya mensubu gibi gazeteci Mustafa Toga tarafından da takip edildiği gözlendi.

Avrupa Türk Gazetesi © Anıl Yüce – ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.