avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3343
EURO
35,1710
ALTIN
2.245,19
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Helal kesimin yasaklanması girişimine tepki

5 Temmuz 2011 tarihinde Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu (HTGF) Genel Başkanı Oğuzhan Kılıç’ın konuştuğu basın toplantısında, helal et kesiminin yasaklanma girişimine tepki gösterildi. Genel Başkan Yardımcısı İmdat Kaymaz da konuyu izah etti.

Helal kesimin yasaklanması girişimine tepki

Hayvan Hakları Partisi’nin (PvdD) teklifiyle, 24 Haziran 2011 tarihinde Hollanda parlamentosuna sunulan; helal ve koosjer et kesimini yasaklayan kanun, Hollanda’daki Müslüman ve Yahudi sivil toplum kuruluşlarının yoğun baskı ve tepkisine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi. Ancak yürürlüğe girebilmesi için önümüzdeki süreçte senato, bakanlar kurulu ve ardından devlet başkanı kraliçe tarafından onaylanması lazım.

Federasyon Genel Başkanı Kılıç, Hollanda parlamentosunda bulunan ve yasağa kaşı çıkan muhafazakar-demokrat CDA, muhafazakar CU ve katı-muhafazakar SGP ve yasağı destekleyen ırkçı PVV’in dışında yasaklanma girişimine desteği ile bilinen; sosyal demokrat PvdA, liberal-sağ VVD, liberal-sol D66, sosyalist parti SP ve yeşil-sol GL partilerinin senato meclis gruplarına, Senato Başkanı Fred de Graaf (VVD), Ekonomi, Tarım ve Enovasyon’dan sorumlu Devlet Bakanı (Staatssecretaris) Henk Bleker (CDA) ve Başbakan Mark Rutte’ye (VVD) bir mektup göndererek görüşlerini gözden geçirerek kanunun yürürlüğe girmemesi gerektiğini ve böyle bir girişimin zararlı sonuçlar vereceğini vurguladı.

Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu (HTGF) mektubundaHollanda’nın bir parçası olan Müslüman ve Yahudi kesimin büyük tepki koyduğu ve şiddetle karşı çıktığı ritüel kesim yasağı konusunda partiler arasında uzlaşmaya gidilmeye çalışılmaktadır. Partinizin (PvdA, VVD, D66, SP ve GL) bu yasağı ilke olarak desteklemekte olduğunu üzüntüyle görüyoruz.

Hayvan Hakları/Severler Partisi (PvdD) tarafından parlamentoya sunularak ülke gündemine yerleştirilerek meşgul ettiren ve Müslüman ve Yahudi inancına sahip vatandaşlarımızın haklı tepkisine yol açan bu konu Parlamento’dan geçti.

Elde edilen bilgiye göre tepkilerin ışığında bundan sonrası için partiler tasarı hakkında uzlaşmaya vardılar. Söz konusu uzlaşmanın içeriğinin ne olacağı hakkında somut bir bilgi bulunmamaktadır. Endişemiz bu bağlamda varlığını korumaktadır.

İnsanların hayvanin üstünde varlıklar olduklarını unutularak; Müslüman vatandaşların helal, Yahudi vatandaşların koosjer et kesim usulünün yasaklanmasıyla birlikte;

  • 1948 yılından beri anayasal hak olarak tanımlanan din ve inanç özgürlüğüne doğrudan darbe vurulacağı,
  • Müslüman ve Yahudilerin komşu ülkelerden et ithalatı yaparak bu yolla Hollanda hayvancılık sektörüne yadsınamaz zarar göreceği ve
  • en önemlisi gelecek nesillerin kendi öz değerleri ve kimliklerine yönelik olarak Hollanda’yı sahiplenilmesi konusunun sorgulanacağını dile getirmek isterim.

Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu (HTGF) helal kesimin yasaklanmasının, Hollanda anayasası ve uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınan din ve inanç özgürlüğünün büyük boyutta kısıtlanması anlamına geldiği görüşünde. Hayvanların mümkün olduğunca az acı çekmesi için daha etkili önlemler üzerinde elbette durulmalıdır.

Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu (HTGF) bu amaçla yapılacak çalışmalara tüm boyutlarıyla katkı yapamaya hazırdır.

Önerimiz söz konusu tasarının anayasal bir hak olan din ve inanç özgürlüklerine ters düşmemesinin kesinlikle gözetilmesi gerekti; hayvanların helal usulü kesimin yasaklanmasının zararlı sonuç olacağını tekrarlamak isterim.

Sizi, ülkede tarihsel öneme sahip tasarruf ve kısıtlama politikaları hayata geçirilirken bu işlerle uğraşmak yerine halkın gerçek sorunlarıyla ilgilenmeye davet ediyor bu yasağa karşı çıkarak onaylamamanızı bekliyoruz.

Selamlarımızla,” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Son Havadis Gazetesi – Hollanda Türkİnfo – Radyo Deniz – TürkelPress

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.