avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,5644
EURO
34,6957
ALTIN
2.487,66
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Hayret, Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders günah çıkardı

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders seçimin arife akşamı bir Türk firmasını ziyaret etti ve adeta günah çıkardı.

Hayret, Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders günah çıkardı

Türkiye’de turizm yatırımları olan ve Avrupa’da tencere üreten Edelstaal Şirketler Grubu’nun sahibi Turgut Torunoğulları tarafından ağırlanan Bakan Koenders Türkler’e olan sevgisinden söz etti. İlhan Karaçay yazdı.

Hollanda’da, ‘Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu’ dedirtecek bir gelişme oldu. Türkiye ile adeta bir savaş başlatan Hollanda devletinin Dışıileri Bakanı Bert Koenders, bir Türk firmasının konuğu olarak Den Bosch şehrine gitti, Türk yemekleri yedi, konuştu ve adeta günah çıkardı. Hem de tam seçim arifesinin akşamında. Yani seçime birkaç saat kala…

Hollanda’nın Dışişleri Bakanı’nın katıldığı yemekli toplantı aslında önceden planlanmıştı. Hollanda Türk İşadamları Derneği HOTİAD’ın eski başkanı, DEİK ve DTİK’in Avrupa temsilcisi işadamı Turgut Torunoğulları, Ankara’da Ekonomi Bakanı ile yaptığı bir görüşme sırasında, Türkiye’de yatırım yapmış olan Hollandalı ve Türk işadamlarını bir araya getirmek istediğini belirtmişti.
Bakan’ın onayı ile harekete geçen Torunoğulları, 14 Mart akşamı için planlanan bu toplantı için Hollanda Dışişleri bakanı Bert Koenders’dan da söz almıştı.

Toplantı günü yaklaştıkça heyecanı artan Torunoğulları, 11 Mart akşamı patlayan Hollanda-Türkiye çatışmasından sonra endişeye kapıldı ve planlanan bu toplantının akibetini merak eder olmuştu. Ama bu merak endişeye dönüşmedi. Zira Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders, cereyan eden tüm üzücü olaylara rağmen toplantıya geleceğini bildirdi.

… Ve nihayet 11 Mart akşamı oldu.
Bert Koenders, Den Bosch şehrindeki Edelstaal Şirketler Grubu’nun merkezinde gerçekleşen toplantıya, beraberinde İşçi Patisi seçim listesinde yer alan Emine Bozkurt da geldi.
Hollandalı ve Türk işadamları ile medya mensuplarının katıldığı toplantıda il konuşmayı Turgut Torunoğulları yaptı.
Torunoğulları şöyle konuştu:
”Sayın Dışişleri Bakanı’m Bert Koenders, Sayın Milletvekilimiz Michiel Servaes, Sayın Milletvekili Adayımız Emine Bozkurt , Sayın Dışişleri Bakan Danışmanı Eline Bosman, değerli STK ve NETUBA yöneticileri, değerli basın mensupları ve kiymetli misafirlerimiz.

2012 Yılında, Türkiye-Hollanda arasındaki 400 yıllık resmi ilişkilerin 400’üncü yılını kutlamıştık
Biraz sonra açiklayacağım rakamlarda anlaşılacağı üzere, Türkiye ve Hollanda arasındaki ekonomik , siyasi ve sosyal anlamda ilişkilerde, iki ülkenin karşılıklı çıkarları doğrultusunda asla kopma olmamamlıdır. Burada yaşıyan 460.000 Türk vatandaşı, binlerce yüksek öğretim gören gençlerimiz, siyasetçilerimiz, akademisyenlerimiz, girişimcilerimizle, her iki ülkenin kalkınmasına katkımız olmuştur.
2015 yılının verilerine göre, iki ülke arasındakı ticaret hacmi 6 milyar 100 milyon dolara ulaşmıştır. Hollanda’nın Türkiye ihracatı 3 milyar 200 milyon dollar dolayında. Türkiye’nin Hollanda’ya satışı ise 2 milyar 900 milyon dolar oldu. Hollandaki Türk firma sayısı 2564. 2002-2015 yılları arasında Hollanda’nın Türkiye’ye yapılan yatırım miktarı 21 milyar dolardır. Türkiye’nin Hollanda’daki yatırımı ise 9 milyar dolar cıvarındadır ve Türkiye’nin en fazla yatırım yaptıgı ülke Hollandadır.

Sayın Dışişleri Bakanım, sizi burada ağırlamaktan onur duyuyoruz . Son yaşanan üzücü olayın tekrar yaşanmamasını diler ve iki ülke arasındaki birlikteliğin devamını temmeni ederim.”
Koenders günah çıkardı.

Edelstaal merkezini gezdikten sonra gördüğü manzara karşısında gurur duyduğunu belirten Bakan Koenders, Hollanda Türkiye dostluğunun çok köklü olduğunu dile getirdi ve son yaşanan olayların, sokaktaki insanları etkilememesini, Hollanda’nın asıl zenginliğinin çok renklilik ve seslililik olduğunu söyledi.

Bakan Koenders şöyle devam etti: ”70’li yıllarda Hollanda’da Türk deyince akla misafir işçi gelirdi. Baklava kebap gelirdi. Ben gençlik yıllarımda otobüs ile Kars’a kadar gittim. Türkiye’yi ve Türk insanını biliyorum.Yaşanan olaylar sizi etkilemesin. Bakın sizlerin bu ülkenin birer katma değeriniz olduğu şu manzaradan belli. Üreten çalışan insanlar görüyorum, az önce sayın Turgut Torunoğulları’nın da belirttiği ve rakamları verdiği gibi, 20 binin üzerinde işverenin olması, Hollanda’da yaşayan Türkler’in ne derece başarılı olduğunu gösteriyor.” dedi.
Bakan konuşmasında Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’na izin verilmemesi konusu ile, hafta sonu yaşanan olaylara değinerek, “ Biz Sayın Çavuşoğlu ile daha önce görüştük, kendisnin Konsoloslukta vatandaşlarla buluşmasında bir sakınca olmadığını söyledik. Fakat kendisi vatandaşlarla başka yerde buluşma konusunda ısrar etti. Cumartesi akşamı yaşanan olaylar ise hiç yaşanmasını istemediğimiz olaylardır. Fakat bu olayların ardınsan bizim faşist, nazi olarak adlandırılamamız da üzücüdür. Bu olaylar yaşanmıştır, fakat iki ülkenin insanlarının arasına gölge düşüreceğini sanmıyorum. Çünkü çok güçlü bağlarımız var. Ben seçim ortamında bu nazik daveti kırmayarak sizlere geldiysem, bu olayların bizleri fazla etkilememesi içindir.” dedi.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.