avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3143
EURO
35,1060
ALTIN
2.290,78
BIST
9.057,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Frederike Geerdink kimdir?

‘Gazeteci’ kisvesiyle Türkiye’de ajanlık yapan Hollandalı Frederike Geerdink kimdir?

Frederike Geerdink kimdir?
03.06.2015
A+
A-

Frederike Geerdink, 1970’te Hollanda’nın Hengello şehrinde doğmuştur.

Geerdink 1988 ile 1992 arasında Christelijke Hogeschool (Yüksek Okulunda) Windesheim gazetecilik okumuştur. Elle, Sanoma Uitgevers en Viva için çalıştı, ardından 2000 yılında freelance gazeteci olarak çalışmayı sürdürdü. Bu kadar yıl Hollanda’da çalıştıktan sonra ne olduysa Geerdink birden bire Türkiye’ye gidecek kadar Kürt meselesi ve PKK’yı araştırır oldu (?!) 2006’dan beri Türkiye muhabirliği yapmaktadır. 2012’dan itibaren bu görevi “Kürdistan’ın başkenti” olarak tabir ettiği  Diyarbakır merkezli olarak yapmaya başlamaktadır. Geerdink, Diyarbakır’da çalıştığını değil yaşadığını ifade etmektedir. Türkçe kaynaklarda; Türkiye’de insan hakları, kadın hakları gibi konularında kimi webblog’larda yazdıği ifade edilerek sıradan bir insan gibi tarif edilirken Hollandaca kaynaklarda, Kürt sorunu ve azınlık haklarını araştıran ve bu konularında uzmanlaştığı iddia edilerek ANP (Hollanda devlet ajansı), Het Parool en De Groene gibi Hollanda medya organları ile The Independent gibi İngilizce medya organlarına çalıştığı yazılı.

Geerdink’in gazetecilik mesleğini kötüye kullanarak ve kendisini (tıpkı yönlendirme ve bilgi toplama gibi ajanlık faaliyetleri yapan görevlilerde olduğu gibi) Kürtlere adamış birisi görüntüsü vererek , ‘ezilen Kürtlere sahip çıkma’ bahanesiyle, özellikle terör örgütü PKK’nın şiddetini meşru ve haklı göstermeye yönelik manipülatif, gerçekçilikten uzak ve ırkçı terör örgütü’nün propagandasını yapmaya dönük söylem ve eylemleriyle gündeme geldi. HaberDijan’dan edinilen bilgiye göre Hollanda’da pek çok skandala karışarak yasadışı işlerle adı gündeme gelen Hollanda istihbarat örgütü AİVD’ye bağlı ve Türklerin ile Türkiye’nin içini karıştırmaya çalışan bir istihbaratçı gruba bağlı olarak emir alıp yönlendirildiği ifade ediliyor.

Geerdink, çalışma ve ilgi alanı olan Kürt sorunu hakkında ve Uludere olayını (Aralık 2011) büyüterek kötüye kullandığı ederek Türkiye’yi ve Türkleri uluslararası alanda suçlamak için çıkarttığı ‘De jongens zijn dood’ adında ırkçı terör örgütü PKK propagandası içerikli kitabı 2014 yılında yayınlanmıştır. Kamuoyu oluşturması hedeflenen kitap hakkında oldukça fazla propaganda ve tanıtım yapıldığı dikkatlerden kaçmadı.

Geerdink’in ırkçı PKK propagandası yapan medya yanı sıra, kumpas davaların açıldığı yıllarda masum insanları hedef göstererek ve tüm ahlak kullarını çiğneyerek özel yaşamlarını afişe eden liberal görünümlü Taraf gibi Fethullahçı Terör Örgütü’nün medyasıyla iyi ilişkileri bulunmaktadır.

Yaşamındaki tek kitabı Kürt meselesi hakkında olan Geerdink’in Kandil’e gidip orada rahatlıkla terör örgütü’nün lider kadrosuyla görüşecek kadar uzmanlaşmaya çalıştığı ve şüpheli ilişkileri bulunmaktadır. Bu noktayı es geçerek sürekli kendisine ‘mağdur gazeteci’ süsü vermeye çalışan Geerdink, 6 Ocak 2015’te terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle Diyarbakır’da birkaç saatliğine tutuklanmıştır. Geerdink’in Hollanda devletiyle ilişkileri, tutuklanması üzerine olayı ‘korkutma’ olarak tarif eden Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’in Geerdink’e sahip çıkmasıyla ortaya çıktığı şeklide kamuoyunda değerlendirilmişti. Hollanda devletinin sıradan vatandaşlarına değil sadece kendi devlet görevlilerine açıktan sahip çıktığı başka örnekleriyle de biliniyor.

2015 Nisan’da yargılanan Geerdink, hakkında açılan davadan beraat etmişti. Beraatının nedeninin gazeteci kimliğine sahip olduğu için gerçekleştiği söyleniyor. Geerdink kendisine açılan davanın detaylarını hiçbir zaman kamuoyuyla paylaşmadı ve iki devlet arasında var olan anlaşmaların burada nasıl bir rol oyladığı hakkında ayrıntı vermedi.

Haber Dijan / Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL ARAŞTIRMA / PORTRE

Frederike-Geerdink-manset

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.