avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3675
EURO
35,0041
ALTIN
2.323,31
BIST
9.088,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Fransa’da sağ da, sol da bitti

Fransa’da Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ülke tarihinde bir ilk yaşandı: Merkez sağ ve merkez solun adayları elendi. Aşırı sağcı Le Pen ile ABD Başkanı Trump gibi bugüne kadar herhangi bir seçim kazanmayan liberal Macron ikinci tura kaldı.

Fransa’da sağ da, sol da bitti
25.04.2017
A+
A-

Fransa İçişleri Bakanlığının oy sayım sonuçlarına göre, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda liberal-kapitalist Yürüyüş Hareketi’nin (En Marche) lideri 39 yaşındaki bankacı Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi’nin lideri Marine Le Pen ilk iki sırayı aldı. Macron oyların yüzde 23.9’unu alarak seçimden birinci çıkarken, Le Pen de yüzde 21.4’lük oy oranıyla ikinci oldu. Macron ve Le Pen, 7 Mayıs’taki ikinci turda kozlarını paylaşacaklar. Recep Bahar analiz etti.

Merkez sağ ve merkez sol kaybetti

Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi’nin adayı Fillon 19.9’la üçüncülüğü alırken, aşırı solcu aday Melenchon’a ise seçmenin yüzde 19.6’sı oy verdi. 2012 yılında François Hollande’ı cumhurbaşkanlığına taşıyan merkez soldaki Sosyalist Parti’nin adayı adayı Benoit Hammon ancak yüzde 6.35 oy alabildi. Fransa’da 1958 yılında ilan edilen 5. Cumhuriyet döneminde tüm cumhurbaşkanları merkez sağ ya da merkez soldan çıkmıştı. 7 Mayıs’taki ikinci turda Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi’nin lideri Marine Le Pen yarışacak.

Anketler ‘Macron’ diyor

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu sonrası yapılan iki kamuoyu araştırması da ikinci turda Emmanuel Macron’un net bir şekilde favori olduğunu gösteriyor.

İki araştırma şirketinin araştırma sonuçları şöyle:

Ipsos Sopra Steria: Macron yüzde 62 – Le Pen 38

Harris Interactive: Macron yüzde 64 – Le Pen 36

Kapitalist Macron borsaya yaradı

Fransa’da ‘En Marche -Yürüyüş’ Hareketi’nin lideri Emmanuel Macron’un, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu kazanması, Paris borsasını coşturdu. Liberal eğilimli, bankacı Macron’un ilk tur zaferinin ardından borsa, Pazartesi günü yaklaşık yüzde 4’lük artışla açıldı.

Büyük bankaların hisseleri ise ortalama yüzde 8 değer kazandı. Macron, Pazar günü yaptığı ilk açıklamada, seçimi kazanması halinde sorunların çözümü önünde engel olan sistemi reformdan geçirme sözü vermişti. Macron, güçlü bir Fransa ile AB’nin yeniden inşasının da önceliği olacağı mesajını vermişti.

Bu açıklama üzerine Euro da ABD Doları karşısında değer kazandı. Macron, yaptığı açıklamada “Üzerime düşen sorumluluğun farkındayım. Başlattığımız siyasi hareketle bir yıl içinde Fransa’da siyasetin çehresini değiştirdik. Bana oy veren milyonlara teşekkür ediyorum. Fransa’nın birlik olma vakti geldi. Tüm Fransa vatandaşlarına sesleniyorum. Beklentilerinizi biliyorum. Yurtseverler dahil herkesin cumhurbaşkanı olmak istiyorum” dedi.

Fransa’nın Kemal Derviş’i mi?

Partisi: En Marche yani Yürüyüş. Partiden ziyade bir hareket! Partinin merkezde konumlandığı ifade ediliyor. Macron’un politikalarına ve söylemlerine bakıldığında ekonomide liberal kanatta, sosyal konularda solda yer aldığı ileri sürülüyor. 39 yaşındaki Macron, bugüne kadar seçim kazanmamış.

2005 yılında bir memurdu, 2008 yılında yatırım bankacısı oldu. 2012 yılında mevcut Cumhurbaşkanı Hollande’ın baş danışmanlığına getirildi. 2014 yılında Ekonomi Bakanı oldu ve 2016’da bu görevinden istifa ederek ‘En Marche!’ hareketini kurdu.

Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak bakmıyor. Macron’un politikalarına gelince şu başlıklar kendini gösteriyor: Başarısız ve içi boş Fransız siyasal sistemini yeniden kurgulamak, iş kanunlarını yumuşatmak, iş dünyasına yönelik (kurumlar) vergileri azaltmak, işsizlik sistemini reforma tabi tutmak, sosyal hareketliliği teşvik etmek, kamu harcamalarını kısmak ama kamu yatırımlarını artırmak (!), kamu sektörünü küçültmek, milletvekili sayısını azaltmak, Euro bölgesi hükümeti kurmak, 10 bin polis ve jandarma almak. Meslek eğitimi, kömürden yenilenebilir enerjiye geçiş, altyapı ve modernizasyon gibi kamu yatırımları için 50 milyar Euro harcanması, 35 saatlik haftalık çalışma süresinin artırılması için şirketlerle müzakereler yapılması da vaatleri arasında.

Macron’un rakibi AB karşıtı Le Pen ise 15 bin yeni polisin işe alımını ve 40 bin kişilik yeni cezaevleri inşaasını savunuyor. Güvenliğe yatırım her iki adayın tek ortak noktasını teşkil ediyor.

Aşırı sağ oylarda rekor

Fransa’da 2015 yılındaki bölgesel seçimlerde yaklaşık 6.8 milyon kişinin oyunu alarak büyük bir potansiyel yakalayan aşırı sağcı Ulusal Cephe, partinin lideri Marine Le Pen’in yarıştığı cumhurbaşkanı seçiminde ise yaklaşık 46 milyon seçmenden 7.8 milyonunun oyunu almayı başardı. Bu arada Emmanuel Macron ile Le Pen’in ilk iki sırada yer alması, kendilerini ‘faşizm karşıtı’ olarak niteleyen grupların tepkisine neden oldu.

Yüzlerce kişi, Paris’in tarihi meydanlarından Bastille’de toplandı. Göstericilerin meydanın ortasındaki heykelin çitlerini çıkarıp, güvenlik güçlerine şişe ve yanıcı maddeler atması üzerine iki taraf arasında çatışma yaşandı. Fransa’nın Strazburg kentinde de protesto gösterilerine güvenlik güçleri müdahalede bulundu.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.