avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3355
EURO
35,2046
ALTIN
2.246,80
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Erdoğan Kartal’da enkaz bölgesinde almamız gereken birçok dersler var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği Kartal’daki enkaz alanında inceleme yaptı. Erdoğan, “Almamız gereken birçok dersler var. Atılması gereken adımları kararlı bir şekilde atacağız.” dedi. Hasta ziyaretinin ardından açıklama yapa Erdoğan, ziyaretinin ardından ” Açık söylüyorum, net söylüyorum; buralarda oturulması uygun değildir kanaati oluştuğu takdirde, biz burada,’Acaba müsaade eder misiniz filan’ demeyeceğiz, kentsel dönüşüm değişimi kesinlikle uygulayacağız. Mecburuz.” diye konuştu.

Erdoğan Kartal’da enkaz bölgesinde almamız gereken birçok dersler var
10.02.2019
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dört gün önce Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesi sonucu 14 kişinin yaralandığı, 17 kişinin hayatını kaybettiği Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak’a geldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra enkazın bulunduğu alana geçti.

Burada incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, enkaz çalışmaları, Yeşilyurt Apartmanı ve çevresindeki yapılarla ilgili İçişleri Bakanı Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Sağlık Bakanı Koca, İstanbul Valisi Yerlikaya’dan bilgi aldı.


ERDOĞAN: ALMAMIZ GEREKEN DERSLER VAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Yeşilyurt Apartmanı’nda yaşayan vatandaşların beklediği çadırı ziyaret etti. Erdoğan, incelemenin ardından enkaz alanından ayrılırken basın mensuplarının soruları üzerine çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Hastanede bir ziyaret yapacağız. Ondan sonra cenaze törenine katılacağız. Ama tabii buradan almamız gereken birçok dersler var. Buna göre de şu anda gerek Başsavcımız, gerek savcılar, gerek bilirkişi heyetleri, bütün Bakan arkadaşlarım, AFAD… Hepsi çalışmalarını sürdürüyor. Ondan sonra bizler de oturacağız, değerlendirmelerimizi yapacağız. Bütün bu çalışmalardan sonra kararlı bir şekilde adımlarımızı atacağız.” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra yaralıların tedavi gördüğü Kartal Doktor Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesine geçti.

Kartal Doktor Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaralıları ziyaret eden ve sağlık durumları hakkında hastane başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan ve doktorlardan bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaralılara “geçmiş olsun” dileklerini iletti.

Erdoğan, Kartal’da bina çökmesi sonucu yaralanan Azra Havva Tekgöz ve Tayyip Mahmut Alemdar’ı, tedavi gördükleri Kartal Doktor Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ziyaret etti.

Erdoğan, enkazdan saatler sonra kurtarılan ve “mucize çocuklar” olarak nitelenen çocuklarla da görüştü, onlara hediyeler verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kartal’da enkaz altından kurtarılan yaralıları ziyaret etti. Ardından canlı yayında şu açıklamaları yaptı:

RANTA YÖNELİK CİDDİ BİR SIKINTIYI YAŞADIK
“Ülkemizde meydana gelen, buna artık ben afet demeyeceğim bu bir afet değil. Bu aslında ne yazık ki yıllardır konuştuğumuz söylediğimiz, özellikle bu bina yapımlarında kullanılması gereken malzemeler konusu, binaların yapıldığı yerle ilgili olarak atılması gereken adımlarda zemin etüdleri ve bu etüdlere dikkat edilmeden maalesef yapılan inşaatlarda zaman zaman yaşadığımız çok ciddi sıkıntılar var.

Tabi bunları deprem afetlerinde dikey mimari, yatay mimari ve bütün bunların yanında; mesela kumun deniz kumuyla yapmak suretiyle, kullanılan demirlerde hurda demirlerin kullanılmasıyla atılan adımlar… Bütün bunlarla beraber de tabi inşaat ruhsatları olmadan yapılan inşaatlarla burada olduğu gibi iskan olmadan yerleşimler; bunların neticesinde bakıyoruz üç kata müsaade edildiği halde 8 kat, 10 kat gibi inşaatın yapılmış olması. 

Yani ranta yönelik, kaçak yapılan bu işlerle şu anda tabi bu bölgede çok ciddi bir sıkıntıyı yaşadık. Ne yazık ki burada şu an 17 kaybımız var ve 14 yaralımız ki, bunların içerisinde yoğun bakımda olan vatandaşlarımız var. Durumlarının iyi olduğunu gördüm. Ve şu anda da acil bakımda olanlar da dahil onlara da baktım.

Şimdi de iki tane yoğun bakımda olan kardeşimiz var. Böylece ardından da cenaze törenine katılacağım. Temennimiz odur ki bütün bu olanlardan bir ders çıkartmamız lazım. Buralarda tabi yerel yönetimlerin üzerinde çok büyük sorumluluklar var. Şimdi yerel seçimlere gidiyoruz.

DİKEY DEĞİL YATAY MİMARİ
Hep söylediğim biliyorsunuz yatay mimari… Dikey mimari değil, zemin etüdlerine dikkat edilmesi, yapılan inşaatların getireceği netice bu olacaktır. Bunları görmemiz gerekiyor. Ve inanıyorum ki bundan sonraki süreçte, iktidarımızın kentsel dönüşüm diye ortaya koyduğu teze milletçe de sahip çıkmamız lazım. Her şeyi yönetimlerden beklememek gerekiyor. 

Medyaya da büyük iş düşüyor. Kentsel dönüşümle birlikte gönüllülük esasına dayanarak bütün bu hassasiyetler dikkate alınarak bu adımlar atılacaktır. İnşallah bu yerel seçimlerle birlikte de bu adımlara daha çok dikkat edip, en azından insan olarak üzerimize düşen görevi yapmış oluruz. Ve bütün bu kazaların minimize edilmesine de bizler fırsat hazırlamış oluruz. 

Bundan sonraki süreçte iktidarımızın kentsel dönüşüm, değişim diye ortaya koyduğu teze, milletçe de sahip çıkmamız lazım

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ KESİNLİKLE UYGULAYACAĞIZ
Bütün o bölgeyi şu an incelemeye almış durumdayız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız hepsini, oradaki binaları tek tek incelemiş vaziyette, incelemeye devam ediyor ve hangi binada durum nedir, bunlara bakıyoruz

 Açık söylüyorum, net söylüyorum; buralarda oturulması uygun değildir kanaati oluştuğu takdirde, biz burada,’Acaba müsaade eder misiniz filan’ demeyeceğiz, kentsel dönüşüm değişimi kesinlikle uygulayacağız. Mecburuz.”

Erdoğan incelemelerde bulundu! İşte enkaz bölgesinden çarpıcı karelerErdoğan incelemelerde bulundu! İşte enkaz bölgesinden çarpıcı karelerErdoğan incelemelerde bulundu! İşte enkaz bölgesinden çarpıcı karelerErdoğan incelemelerde bulundu! İşte enkaz bölgesinden çarpıcı karelerHABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

AYNI AİLEDEN ÖLEN 9 KİŞİ İÇİN CENAZE TÖRENİ
Kartal’da çöken binada hayatını kaybeden Ayşe, Mustafa, Safiye, (Mustafa Alemdar’ın annesi), Safiye (Mustafa Alemdar’ın eşi), Erdoğan, Saime, Ecrin Naz, Eslem ve Gökay Alemdar için, Pendik 15 Temmuz Şehitler Camisi’nde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze namazına Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.