avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3355
EURO
35,2046
ALTIN
2.246,80
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Ejder Köse çarpıcı konuştu; “Hollanda Türklerini FETÖ’ye yedirmem”

Hollanda Türklerinin ilk ve en temel hukuk metni olan 1963 Ankara Anlaşması’nın muhafızı olarak bilinen, T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler Danışmanı Av. Ejder Köse AVRUPA TÜRK GAZETESİ’ne konuştu. Köse kendisinin de konuşmacı olduğu, Hollanda parlamentosunun ’15 Temmuz oturumu’ başta olmak üzere pek çok konu hakkında konuştu.

Ejder Köse çarpıcı konuştu; “Hollanda Türklerini FETÖ’ye yedirmem”

Kayseri doğumlu avukat Ejder Köse, 1999’dan beri hizmet veren ve ‘Hollandalı Türklerin avukatı’ olarak bilinen, parlak bir geçmişi bulunan bir meslek erbabıdır. Geçtiğimiz yıllarda kurduğu Türk Hukukçular Birliği’yle çıkışlarına bir yenisini katan Köse, özellikle Uluslararası ve Avrupa hukuku konusunda uzmandır.

ANKARA ANLAŞMASI’NIN MUHAFIZI EJDER KÖSE
Öyle ki; uygulamadaki ihlalleri tespit eden Köse, Brüksel’de Avrupa Komisyonu’nda ve Lüksemburg’ta Avrupa Birliği Adalet Divan’ındaki katkı ve çalışmalarıyla, özellikle göç hukuku ve Hollanda Türklerinin temel yaşam dayanağı olarak adlandırılan 1963 tarihli ‘Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu-AET arasında imzalanan Ankara Anlaşması’ (Associatierecht EEG-Turkije) konularında önemli içtihatların oluşmasına neden olan, Türkler lehine hak kazanımlarının muhafazasını sağlayan önemli hamlelerin sahibi başarılı bir avukattır. Bilindiği gibi Hollanda hükümeti yeni yeni uygulamalar getirerek Ankara Anlaşması’nın işine gelmediği taraflarından kıymıklayıp bitirmeye de zaman zaman yeltenmiştir. İşte Köse, tüm bu çabaların karşısında duran hukuk adamıydı.

ERDOĞAN’IN TAKDİRİYLE AVRUPALI TÜRKLER HAKKINDA DANIŞMANLIK YAPIYOR
2012’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın takdiriyle getirildiği, T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler Danışma Kurulu Üyeliğini 5 yıldır başarıyla sürdürerek Türk diasporasını temsil eden Ejder Köse, bu yıllara pek çok başarıyı sığdırdı.

Av. Ejder Köse, gazeteci Oğuzhan Kılıç‘a verdiği söyleşide; FETÖ’nün Hollanda’da yürüttüğü ‘taciz operasyonları’ndan, YTB’deki görevine, Avrupalı Türklerin TBMM’deki temsilinden, Hollanda parlamentosundaki DENK partisine kadar pek çok konuda ufuk açıcı önemli açıklamalar yaptı.

HOLLANDA’DA FETÖ’NÜN BAŞLATTIĞI SÖZDE ‘HUKUK MÜCADELESİ’, GERÇEKTE ‘FİŞLEME ÇABASI’DIR
Terörist-başı Fethullah Gülen’in ele-başılığını yaptığı FETÖ, 15 Temmuz 2016’da, tarihe ‘cumhuriyet tarihinin en kapsamlı terör saldırısı’ olarak geçen 241 Şehit, 2 bin 195 Gazi ve tarihten bugüne kadar yüz binleri aşan mağduruyla tarifi imkansız vahşeti yaşatarak, ‘Türklerin 11 Eylülü’nü gerçekleştirdiği tüm maddi varlığıyla ortada duruyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Başkomutanlığında ve feraset sahibi kudretli önderliğinde, AK Parti hükümeti Türk milletinin desteğiyle tehlikeli tehdidi bertaraf ediyor.

Bunun Hollanda yansımaları oldu şüphesiz. Hollanda’da Fethullahçı olarak bilinen kişilerin, darbe ve terör karşıtı görüş sergileyen insanlara karşı, toplamda 175’e aşkın suç duyurusu yaptıkları şeklinde rakamlar kamuoyunda dinlendiriliyor. Av. Ejder Köse, bu suç duyuruların, düşünüldüğü gibi 175 ayrı kişiden gelmediğini, örneğin 4 ayrı kişinin kişi başına 15 ile 20 veya daha fazla suç duyurusunda bulunarak, Fethullahçıların Hollandalı karar vericiler karşısında ‘mağduriyet’ algısı yaratmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

İdari mekanizma karşısında ‘koruma zırhı alıp dokunulmazlık kazanmayı’, kamuoyunun önünde ise ‘mağduriyet göstergesi’ yaratmayı hedefleyen, Türk milletinin çok büyük bir bölümünü mağdur etmiş Fethullahçıların, sistematik olarak kamu aygıtını gereksiz yere meşgul ettikleri de bir gerçek. Vergilerle ayakta duran Hollanda devlet aparatı’nın olduğu gibi Fethullahçılar tarafından onları koruyan bir enstrümana çevrilmek istendiği de bir gerçek.

KÖSE: VATANDAŞLAR FETÖ’NÜN TUZAKLARI KARŞISINDA DUYARLI ve UYANIK OLMALI
FETÖ’cülerin sosyal-medya üzerinden uzmanca provokasyonlar tertipleyerek, vatandaşların FETÖ karşıtlığını ‘tehdit’ gibi kategorilere sokabilmek için halktaki tepkiyi bu yönde somutlaştıracak şekilde kendilerinin yönlendirdikleri, tacizde bulundukları ve tuzak kurduklarını ifade eden Av. Ejder Köse, vatandaşları uyanık olmaya ve FETÖ’cülerin kurduğu bu türden basit tuzaklara düşmemeleri gerektiğini söyledi.

FETHULLAHÇILAR KAMU AYGITINI GEREKSİZ YERE MEŞGUL EDİYOR
Hollanda’da ‘cadı avı’na çıkan ancak algı-operasyonlarıyla kendilerinin avlandığı yalanını ortaya atan FETÖ’nün bu şekilde Hollanda’da kendisine karşı yönelen eleştirileri susturmayı ‘taktik ve strateji’ olarak hedeflediği öğrenildi. Öte taraftan başta İçişleri Bakanı, (emniyet sorumluluğunu üzerlerinde taşıyan) Belediye Başkanları ve Hollanda kamu yöneticileri de; FETÖ’cülerin başvurularıyla Hollanda Türklerini hedef yaptıkları ve kamu aygıtını gereksiz yere meşgul ederek memurlara gereksiz iş yükü oluşturduklarını algılamalı.

AVRUPALI TÜRKLERİN AVUKATI EJDER KÖSE
Özgüveni yüksek çıkışlarıyla dikkat çeken Köse’ye, şimdilerde çok beğenilen Hukuk Tv açlımı konusunu sorduk. Köse şunları söyledi, “Yeni başlattık. Formatı Avrupa genelinde ve konular genelinde genişletmeyi düşünüyoruz. Bu bağlamda, alanında uzman arkadaşlarla ve konuklarla daha geniş bir kitleye, Avrupa geneline ulaşmaya hazırlanıyor. Güzel olacak inşallah.”

DENK PARTİSİ BU İŞLERİN ÜSTESİNDEN GELECEK
Köse’ye “Sizin DENK’ten siyasete girmeniz beklentisi de kamuoyunda dinlendiriliyor, en azından ‘lijstduwer’* olmanız DENK’e ciddi katkı yapacaktır diye düşünülüyor.” sorusuna ise, “olabilir teşekkür ederim, ancak şu anda öyle bir şey yok gündemimde yok.” dedi

Köse, DENK partisi ve Hollanda siyaseti genelinde şunları aktardı, “Ben normal olarak ve prensip olarak bu tür ayrışmaların karşısındayım. Ama biz hepimiz şu anda çok olağanüstü bir durumdan geçiyoruz. Bu samimi kanaatimdir. Bu nedenle Türklerin ve diğer azınlıkların siyasete katılımları noktasında önüne engeller konuyor, kapılar kapatılıyor. PvdA, CDA ve VVD gibi ‘orta partiler’ olarak bilinen siyasi partilerin bile, “Erdoğan’ı destekleyenlerin bizim partimizde yeri yok” diyerek karar almaları ve ona göre insanları partilerinden atmaları, Türklere edilen bir hakarettir. Bu çerçevede ve genel olarak yaşadığımız şu gelişmeleri üst üste koyduğumuzda, milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk’ün başlattığı DENK partisi artık bir ihtiyaç ve gerçekliktir. Türklerin ve genel olarak Müslümanların siyasi açıdan politika yapmalarının önü tıkandığı için DENK bir ihtiyacı gideriyor.” dedi.

(* lijstduwer; partilerin genel veya yerel seçimlerde daha fazla oy alması için, her hangi bir seçim çevresinde, tercihen gibi görünse de, partinin oylarını arttırmak için listenin en altına koydukları ve toplumda iyi şöhret ve saygınlığa sahip adaydır.)

ejder-kose-soylesi

HOLLANDA PARLAMENTOSU KOMİSYONUNDAKİ 15 TEMMUZ OTURUMU (KISACA)
FETÖ’nün gerçekleştirdiği ‘darbe girişimi’ görünümlü 15 Temmuz terörist saldırısının Hollanda’daki ve Hollanda Türkleri üzerindeki olası etkilerini görüşmek üzere, 10 Eylül’de Hollanda parlamentosu’nun (Tweede Kamer) sosyal işler komisyonu toplanarak, öğleyin öncesi ve sonrası olmak üzere toplam 6 saatlik bir oturum yaptı. Oturumda konuşma sırası verilen Türk düşmanı ve Türk toplum kesimlerini temsil eden STK temsilcileri, önemli ve gülünç olarak değerlendirebilecek konuşmalar yaptılar.

KONUŞMACILARI 4’E AYIRMAK LAZIM;
Eksiklikler olmakla birlikte komisyonun oturumunda konuşanları; Türkleri temsil yeteneği bulunmayan Türk düşmanları, Türk toplumunda siyasi-dini akım olarak temayüz etmiş Türk ve Türk-İslam kuruluşları, Hollanda Türklerini temsil yeteneğine sahip Hollanda Türk toplumunun vicdani kanaatini yansıtanlar ve Asscher’in yönlendirdiği kriptoluğu tartışılan fırsatçılar olarak 4’e ayırabiliriz.

PKK-FETÖ-ASALA BİR KEZ DAHA BİRLEŞTİ
Parlamento komisyonunda konuşma sırası verilen, az sayıdaki Hollanda Türk STK/kesim temsilcisi ve kendilerine Kürt ve Ermeni olarak ayıran kişilerin konuştuğu gözlendi. Bunların içinde, terörist-başı Fethullah Gülen’in ‘peygamber’ olarak sunulduğu ‘tutum belgesi’ veren kişilerin varlığı da dikkat çekti. Bunlardan bir tanesi, Pensilvanya’daki eşkıyanın emriyle Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a ‘diktatör’ diye hakaretler yağdırıp Türkleri hedef göstererek şeref noksanlığını tescillemişlerden birisi olarak bilinen Mehmet Cerit oldu.

OTURUMDAN BAZI AYRINTILAR
Komisyonda konuşan tek medya; FETÖ’nünki idi. FETÖ adına çalışan ancak bundan öte ‘gazetecilik mesleği’nin saygınlığını her seferinde ayaklar altına alan FETÖ’nün medya imamı Mehmet Cerit’in konuştuğu oturumda, gerçek Türk gazetecilerin temsil edilmemeleri eksiklik olarak görüldü. Buna rağmen Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti, oturumda ‘Türk diaspora temsilcisi’ olarak takdim edilen Av. Ejder Köse tarafından temsil edildi, Köse gündem yaratan çıkışlarıyla bizleri ve pek çok STK ve toplum kesimini hakkıyla temsil etti.

Hollanda parlamentosu komisyonundaki 15 Temmuz ve FETÖ’yle ilgili oturum da neler oldu? Oturumdan ayrıntılar, sergilenen şovlar ve geneli hakkında; oturumu canlı takip eden gazeteci Oğuzhan Kılıç’ın enine-boyuna yaptığı değerlendirmesini yakında makale olarak AVRUPA TÜRK GAZETESİ farkıyla okuyabilirsiniz.

EJDER KÖSE, HOLLANDA PARLAMENTOSUNDA TÜRKLERİN SESİ OLDU
Komisyon oturumuna değişik kesimlerin, mesleklerin-sendikaların ve grupların temsilcisi konumundaki pek çok etkili-yetkili STK’lardan katılımın olmadığı göze battı. Parlamento komisyonunda üstlendiğiniz görevle, görüşlerini ifade etme olanağı bulamayan, bizim de yöneticisi bulunduğumuz ve Türk gazetecilerin meslek örgütü olan Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti’nin ve mensuplarının da sesi oldunuz. Köse, “Teşekkür ederim, görevimiz halkımızın sesi olmaktır. Bunu hakkıyla yapabildiysek ne mutlu bize.” dedi.

TBMM’DE TEMSİL İÇİN STK’LARIN LOBİ ÇABASI
AK Parti’nin önemli vaatlerinden biri olan ‘yurtdışındaki Türklerin meclisteki temsili’ önemlidir. Bu sayede de Avrupa’daki 4 milyona aşkın seçmenden yüzde 63 gibi ciddi bir destek aldı, Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti olarak ta yıllardır bunun takipçisiyiz. Her ne kadar İstanbul milletvekili sıfatına sahip olsa da onu Avrupalı Türklerin milletvekili olarak bildiğimiz, meslektaşınız Av. Mustafa Yeneroğlu’yla vaadin uygulamaya dönüşmesini beklediğimiz bu önemli kanun teklifi üzerinde istişaremiz de oldu. Avrupalı Türkleri TBMM’de temsili konusunda ne dersiniz?

KÖSE: AVRUPALI TÜRKLERİN TBMM’DE TEMSİLİNDEN YANAYIM
Avrupalı Türklerin TBMM’de temsil hakkının sağlanması gerektiğini vurgulayan Köse şunları ifade etti, “Biz İtalya örneğini çok verdik. Oy hakkı verildiyse, temsil hakkı da tanınmalı. Bundan doğal bir şey olamaz. 2015 yılında iki tane genel seçim yaşadık. Önemli deneyimler gerçekleşti. Seçimlerde özellikle propaganda evresinin suhulet içinde geçirilmesi önemlidir. Hiçbir itirazımız yok, aksine destekliyorum Avrupalı Türklerin TBMM’de temsil edilmesini. Avrupalı Türkler TBMM’de temsil edilmeli.” dedi.

Avrupa Türk Gazetesi © SÖYLEŞİ | ÖZEL HABER

Av. Ejder Köse kimdir? Köse’nin özgeçmişi için tıklayın

Av. Ejder Köse’nin Hollanda parlamentosu sosyal işler komisyonu’nda parlamenterlere ders verdiği, etkili konuşmasının tamamı (Hollandaca):

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.