avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3745
EURO
35,0121
ALTIN
2.324,37
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

‘Çekilme süreci görev gücüyle yönetilecek’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye’den çekilme sürecini takip için Türkiye’yle ABD arasında görev gücü kurulduğunu açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, kötü hava şartlarına rağmen Münbiç yol haritasında hızlanma olduğunu söyledi. 

‘Çekilme süreci görev gücüyle yönetilecek’
11.02.2019
A+
A-

DEAŞ Karşıtı Koalisyon Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere ABD başkenti Washington’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, temaslarının ardından açıklamalarda bulundu. Türkiye ile ABD’nin Amerikan askerlerinin çekilmesi ve Türkiye’nin Suriye’de söz konusu olan güvenlik kaygılarına yönelik ortak çalışmalar yaptığını aktaran Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD arasında ortak bir görev gücünün kurulduğunu bildirdi. 

Münbiç’te hızlanma 

Münbiç yol haritasında da gecikmelerin olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, kötü hava şartlarına rağmen Münbiç yol haritasının uygulanmasında bir hızlanma olduğunu gördüklerini söyledi. Çavuşoğlu, YPG/PKK’nın halen Münbiç’in içinde olduğunu belirterek, ABD’nin bilerek veya bilmeyerek Kürtlerle YPG’lileri bir tuttuğuna dikkati çekti. Çavuşoğlu, güvenli bölgeden kasıt teröristlere bir tampon bölge oluşturmak ise Türkiye’nin buna karşı çıkacağını söyledi. 

“Türkiye’ye söz verdik, çekileceğiz” 

ABD’li üst düzey bir yetkili Washington’da Türk heyetiyle gerçekleştirilen toplantıların verimli geçtiğini belirterek şunları söyledi: “ABD Suriye’den çekilecek, buna şüphe yok. Türkiye’ye söz verdik, tutmak için çalışıyoruz. Barışçıl bir yol için çözüm arayışımız sürüyor. Münbiç yol haritasına Türkiye kadar bağlıyız.” 

ABD’den S-400 için yaptırım tehdidi sürüyor

ABD’li üst düzey bir yetkili, bir grup gazeteciyle sohbetinde, S-400’lerde ısrar edilmesi halinde Türkiye’nin üç sonuçla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu ve bu olası sonuçları şöyle sıraladı; Türkiye, ortağı olduğu F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılabilir, ABD ile Türkiye arasında yürütülen Patriot füze alım görüşmeleri kesilebilir. Türkiye S-400’leri alırsa, Amerikan Kongresi’nin daha önce kararlaştırdığı yaptırımlara maruz kalabilir.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.