avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3160
EURO
35,0944
ALTIN
2.294,93
BIST
9.050,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Beyaz Saray Fethullah Gülen’i vermiyor

AKP Hükümeti’nin, 14 Aralık soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılmadan önce Fethullah Gülen için “arka kapı” diplomasisini devreye soktuğu, ancak ABD yönetiminin, Gülen’in iadesi konusunda Ankara’ya olumlu mesaj vermediği öğrenildi.

Beyaz Saray Fethullah Gülen’i vermiyor
A+
A-

Aydınlık Gazetesi’ne ulaşan bilgilere göre, 14 Aralık soruşturmasından önce, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı arasında yapılan ortak çalışmayla, Gülen’in iadesi konusu Cumhurbaşkanlığı’nda ayrıntılı olarak masaya yatırıldı. Her iki bakanlık da, Gülen’in iadesine ilişkin olasılıkları ortaya koydu.

EŞZAMANLI GİRİŞİMLER SONUÇSUZ

Yürütülen çalışmadan, Gülen’in iadesinin Türkiye ile ABD arasında “siyasi bir konu” olduğu, iki ülke arasındaki Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Anlaşması’nın içinde Gülen’in iade edilmemesine gerekçe olabilecek düzenlemeler bulunduğu değerlendirmesi yapıldı. Bu noktada, ABD ile “arka kapı” diplomasisi olarak adlandırılan, gayriresmi temaslarla Gülen’in iadesinin istenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca siyasi olarak Türkiye’nin en üst düzeyde ABD yönetimine bu mesajı vermesi ve Kırmızı Bülten aracılığı ile adli yollarla sürecin işletilmesi için eşzamanlı girişimler başlatıldı. Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen eylül ayında, İngiltere’deki NATO Zirvesi sırasında görüştüğü ABD Başkanı Obama’ya Gülen’in iadesi konusunu gündeme getirdi. Ardından Ankara gayriresmi olarak bir dizi girişimde bulundu. Ancak, Washington yönetiminden olumlu bir yanıt alamadı. ABD yönetiminin Ankara’ya, konunun adli yönü üzerinde değerlendirme yaptığı, siyasi olarak açık bir mesaj vermediği öğrenildi. AKP’nin çeşitli kanallar üzerinden ısrarla yürüttüğü “arka kapı” diplomasisi sonuç vermedi.

SON UMUT ‘İADE ANLAŞMASI’

Aydınlık’a bilgi veren kaynaklar, 2015 seçimleri öncesinde Türkiye’deki siyasi dengeler açısından ABD yönetiminin Gülen’in iadesine sıcak bakmadığını dile getirdi. Ancak, bu durum kamuoyundan gizli tutuldu. Gülen için Kırmızı Bülten çıkarılması ile konunun, kamuoyu gündeminde tutulmasına devam edildi.

Bunun üzerine AKP umudunu iki ülke arasındaki ‘Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Anlaşması’na bağladı. Ancak bu sözleşmeye göre bir suçlunun ABD’den Türkiye’ye veya Türkiye’den ABD’ye verilebilmesi için Gülen’in suçlandığı eylemlerin hem Türkiye’de hem de ABD’de suç olması gerekiyor. Süreç ise şöyle işliyor: İadesi istenen kişinin dosyasını önce ABD Dışişleri Bakanlığı inceliyor. Kişinin neyle suçlandığı, delillerin inandırıcı olup olmadığı, suçun ABD yasalarında da mevcut olup olmadığı inceleniyor. Politik suçlar iade kapsamına alınmıyor. Dosya daha sonra mahkemeye gidiyor. Yargı da kişinin iade edilebileceğine onay verdikten sonra son kararı Dışişleri Bakanı veriyor.

RİCCİARDONE DE DOĞRULAMIŞTI

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de geçen hafta Gülen’in iadesi hakkında, “Gülen cemaati lideri Fethullah Gülen için kendisine gelenlerin hiçbir suç unsuru gösteremediğini” belirterek “ABD, Hizmet Hareketi’ni hiçbir şekilde şiddetli bir silahlı örgüt olarak görmüyor. Nokta” demişti.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.