avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,5782
EURO
34,7958
ALTIN
2.507,60
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Bayrak komedi unsuru yapılamaz; Recep İvedik neyin peşinde?

Prof. Dr. Aygün Attar, “Recep İvedik neyin peşinde?” başlığıyla yazdığı yazı.

Bayrak komedi unsuru yapılamaz; Recep İvedik neyin peşinde?

Prof. Dr. Aygün Attar’dan ‘Recep İvedik -5’ Filmine tepki; “Neden filmde Azerbaycan ile Türkiye rakip yapılmış, rekabet içinde savaşan(dövüşen) iki ülke olarak seçilmiş? Etrafımızda bu kadar çok rakibimiz var iken bir millet iki devleti temsil eden kardeşleri sırf şaka olsun diye ringe çıkaran ve dövüştüren “zihniyetin” bilmesi gerekiyor ki bunun şakası dahi güzel değil.” diyor.

Türkiye’nin tüm ağrılarında Azerbaycan’ın tüm kalbi ile onu sarmakta iken Azerbaycan’ın parmağına değen taşa Türkiye can havlıyla koşmakta iken, bilerek ya da bilmeyerek bu münasebetlere zarar vermek isteyen her şeyden itina ile uzak durmak tarihi görevdir.” diyen Dünya Azerbaycanlıları Koordinasyon Şurası üyesi, Giresun Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar tepkilerini yazdığı yazıyla gösterdi.

Aygün’ün yazılı açıklaması şöyle:

BAYRAK KOMEDİ UNSURU YAPILAMAZ…

Daha iki gün önce (14 Ocak 2017) Azerbaycan-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 25. yılı kutlandı, Azerbaycan Devlet Başkanı Sn. Aliyev Sn. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ı kutlayarak kardeş ülkeler arasında ilişkileri şöyle tanımladı mesajında:

Bağımsız Azerbaycan’ın tarihinde kardeş Türkiye, diplomatik ilişkiler kurduğumuz ilk devlettir. Halklarımız ve ülkelerimiz arasında ilişkiler, derin tarihî geçmişe dayanıyor. Geçen yıllar içinde “bir millet-iki devlet” ilkesi dünyada benzeri olmayan Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin tüm alanlarını kapsamıştır. Dostluk ve kardeşlik üzerine kurulu ilişkilerimiz bugün ortak çabalarımızla stratejik ortaklık düzeyine yükselmiştir. Azerbaycan-Türkiye ortaklığı, halklarımızın refahına, ülkelerimizin kalkınmasına, bölgede huzur ve istikrarın tesisine hizmet ediyor. Türkiye-Azerbaycan birlik ve dayanışmasının bundan sonra da halklarımızın çıkarı doğrultusunda güçleneceğine ve genişleyeceğine eminim.”

Tam da Türk basınında bu kutlama mesajının geniş biçimde yer alması üzerine Recep İvedik -5 adlı komedi filminin fragmanı Youtube’a yüklendi. Fragmanda Türkiye -Azerbaycan ilişkileri adına çok talihsiz sahnelere yer verilmektedir. Şöyle  ki boks yarışmasında Azerbaycan ı temsil eden sporcu ile rakibi(!)Türkiye Milli takımını temsil eden kişi karşılaşıyor, Azerbaycan bayrağını göğsünde taşıyan kişi “men seninle ceng elemeye gelmişem” diyerek yakasında Ay Yıldızlı Şanlı Bayrağımız olan Türk sporcuya nefret dolu bir bakış atarak saldırıyor  ve Türk sporcu da (Recep İvedik)bunun üzerine “ben de senin ağzını burnunu kırmaya gelmişem” diyerek  tam Azerbaycan bayrağının üstüne öyle bir yumruk atıyor ki Azerbaycan Türkü iki metre öteye uçarak yere seriliyor.

Kimse kalkıp filmdeki bu sahnenin basit bir komedi olduğunu ve insanları güldürmek için yapıldığını anlatamaz.

Evvela, Azerbaycan’da cenk eylemek diye bir ifade tanımlamasından pek istifade edilmez;  savaşmak dövüşmek olarak söylenir. Bu ifadeyi kimse cenk etmeyi yaygın olarak kullanmaz. Türkiye’ye karşı ise hiç bir zaman kullanılmaz, işin ucunda ölüm olsa dahi kimse bir Azerbaycanlıya Türkiye ile cenk etmek istediğini söyletemezŞaklabanlık yaparak ucuz numaralarla “komedi” yapmaya gayret eden ve bunu yaparken epey zorlandığı her halinden belli olan Şahan Gökbakan da buna dâhildir.

İkincisi, neden filmde Azerbaycan ile Türkiye rakip yapılmış, rekabet içinde savaşan(dövüşen) iki ülke olarak seçilmiş? Etrafımızda bu kadar çok rakibimiz var iken bir millet iki devleti temsil eden kardeşleri sırf şaka olsun diye ringe çıkaran ve dövüştüren “zihniyetin”  bilmesi gerekiyor ki bunun şakası dahi güzel değil.

Üçüncüsü ve en önemlisi, bırakın kardeş, dost, Can Azerbaycan’ı dünyanın hiç bir devletinin bayrağına komedi olsun diye yumruk atılması, küçük düşürülmesi kabul edilemez. Söz konusu “Bir millet iki devlet” olduğumuz Azerbaycan’ın Bayrağının üçüncü sınıf bir filmde böylesine hakarete maruz kalması hiç yenilir yutulur değil, kesinlikle kabul edilmezdir.

Tüm Türkler gibi Azerbaycan’ın da devlet ve millet olarak Bayrak hassasiyetini iyi hesap eden film yapımcıları sırf polemik yaransın, böylece filmin bedava reklamı olsun düşüncesi ile bu fragmanlara yer vermiş, ticari beklentiler nedeni ile kardeşliğe zarar vermeyi dahi göze almışlar ise ayıp etmişler.

Düşünmeden, sözüm ona sırf ucuz  komedi numarası  yapmak istemişler ise, cahillik etmişler, zaten filmin fragmanındaki repliklerden de belli olduğu gibi kafadan daha ziyade başka yerlerinin aklı  ile hareket ederek film yaptıkları ortada.. Küfürlerin kol gezdiği, argo konuşmaların havada uçuştuğu sığ bir filme iki ülke arasındaki derin mevzuyu sıkıştırma gayreti şaşırtıcıdır.

Fakat hangi nedenlerden dolayı olursa olsun Türkiye de çekilen ve vizyona giren bir filmde Azerbaycan Bayrağının ve Can Azerbaycan’ın rencide edilmesi kabul edilmezdir.

Azerbaycan Ermeni işgali altındaki toprakların geriye alınması için, Karabağ’da şanlı Ay Yıldızlı Bayrağının dalgalanması için şehitler vermeye devam ederken özel sektör eli ile de yapılmış olsa böyle bir hakareti Türkiye adına yapılmış olarak kabul eder ve bu düşüncesizce davranış duşman değirmenine su döker.

Türkiye’nin tüm ağrılarında Azerbaycan’ın tüm kalbi ile onu sarmakta iken Azerbaycan’ın parmağına değen taşa Türkiye can havlıyla koşmakta iken, bilerek ya da bilmeyerek bu münasebetlere zarar vermek isteyen her şeyden itina ile uzak durmak tarihi görevdir.

Sovyet askerlerinin 20 Ocak 1990 da Azerbaycan’ın bağımsızlığı için meydanlara çıkan kahraman halkımıza tanklarla, ağır silahlarla yaşattığı acının yıldönümü arifesinde Recep İvedik adlı filmde kendini bilmezler tarafından yer alan o sahne tüm Türkiye’ye şamil edilecek ve o kurşunlardan daha çok acı verecektir Azerbaycanlı kardeşlerimize.

26 Şubat Ermeniler tarafından gerçekleştirilen Hocalı Soykırımının 25. yıldönümü öncesi “Hepimiz Ermeniyiz” deyerek  Azerbaycan’da yaşanan bu faciayı görmezden gelenlerin incittiği kadar incinecek Azerbaycanlı kardeşlerimiz bu filmin o rezil, iki ülke arasındaki tüm güzel ilişkilerin üstünden kara hat çeken sahnesi ile..

Türkiye içeride ve dışarıda zorlu bir süreçten geçerken, Azerbaycan Devlet Başkanı tarafından ısrarlı bir biçimde Azerbaycan’ın daim Türkiye ile birlikte hareket edeceğini beyan etmesinden rahatsız olanların oyununa gelmeyelim bu komedi oyunu ile; o sahne derhal o filmden çıkarılmalıdır.

Sanat her ne kadar özgür bir alan olsa da dünyanın hiç bir yerinde milli çıkarlara ters düşen projeler millet tarafından kabul görmez.

Türk milleti Can Azerbaycan Bayrağını yumruğu ile aşağılayan ve Azerbaycan Türklerini rencide eden o filme müsaade etmez. Hepimizin o yumruğun neyi amaçladığını sorgulamalıyız?

Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm yetkililerini iki ülkeyi 30 yıla yakındır temsil eden bir aydın olarak bu konu ile ilgili gereken hassasiyetin gösterilmesi için göreve davet ediyorum.

Recep İvedik -5 filminin yapımcıları,

Attığınız o yumruk aslında kime ve neye hizmet ediyor, tüm hukuksal adımlar şüphesiz atılacaktır, ama zaten Anadolu kardeşinin “ağzının burnunun kırılmasına” ve bayrağına bir Türk tarafından yumruk atılmasına izin vermez, Şahan bey.

Azerbaycan – Türkiye ilişkilerine yumruk atmak istediğin vakit, yer titrer Gökbakar..

Sıkıysa at o yumruğu…

Prof. Dr. Aygün Attar

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

İşte o fragman:

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.