avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3297
EURO
35,0425
ALTIN
2.281,75
BIST
8.988,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Başbakan Yıldırım: Seçim gecesi Erdoğan telefonda ağlıyordu

Başbakan Binali Yıldırım, veda ziyaretleri kapsamında Anadolu Ajansı’nı ziyaret ederek, Editör Masası Özel’in konuğu oldu. Başbakan Yıldırım seçim gecesi telefonda görüştüğü Erdoğan’ın neden ağladığını anlattı.

Başbakan Yıldırım: Seçim gecesi Erdoğan telefonda ağlıyordu
07.07.2018
A+
A-

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim gecesi yaşadığı olayı şöyle anlattı: “Mesela o seçim akşamı İstanbul’da toplanan kalabalığın içinden bir yavrumuzun ayağının sıkışması onu o kadar çok etkiledi ki, duygu doruktaydı. Ağlıyordu telefonda, konuştuk. Ne seçim kazanması, ne o coşku hepsi gitmiş. Bütün dikkatini oraya vermiş. Bir ara gelmemeyi düşündü, işler normalleşince geldi.”

MECLİS BAŞKANLIĞI SORUSUNA YANIT
Başbakan Binali Yıldırım yeni dönemde Meclis Başkanı olacağı yönündeki iddialar hakkında “Onun kararını ben vermem. Partimizin genel başkanı ve partimiz hangi yönde karar verirse o yönde görev yaparız” dedi.

DİKKAT ÇEKEN OHAL AÇIKLAMASI
OHAL’in ne zaman kalkacağıyla ilgili soruya Yıldırım, “Yarın yayınlayacağımız son kararnamede, OHAL kalktığında terörle mücadelenin zafiyete uğramaması için ihtiyaç olan düzenlemeler yer alacak” diye yanıt verdi.

KONUŞMASINI KISA KESMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran gecesi seçim sonuçlarının netleşmeye başmasından sonra Huber Köşkü’nde halka hitap ederken 8 yaşlarındaki bir çocuğun ayağı köşkün önündeki kapana sıkışmıştı. Talihsiz kaza nedeniyle konuşmasını kısa kesen Erdoğan, çocuğun kaldırıldığı hastaneye ziyarete gitmiş ve çocuğun durumu hakkında doktorlardan bilgi almıştı.

İşte Binali Yıldırım’ın konuşmasından öne çıkan satır başları:
MUHALEFETİN ERDOĞAN’DAN BAŞKA HEDEFİ YOKTU
Anlaştıkları tek bir nokta vardı. Recep Tayyip Erdoğan olmasın ne olursa olsun. Bir hedef yok, hedef bir başkan seçmek, bir cumhurbaşkanı seçmek üzerine değil, mevcut cumhurbaşkanının seçilmemesi üzerine bir ittifaktı. Bu ittifakı millet gördü.

‘AK PARTİ OLARAK MESAJI ALDIK’
Tabii şu soru sorulabilir. “AK Parti’nin oyunda düşme var, vekil sayısında düşme var” Bu da doğrudur. Bu da bize bir mesajdır. Biz AK Parti olarak bu mesajı aldık.

KAYBOLAN OYLARIMIZ ORTAĞIMIZDA
Biz buna hemen müdahale ettik. Ve burada bir iç yarışa ihtiyaç olmadığını, bizim amacımızın bir olduğunu ve neticede sonuçlar ortada. Bizim kaybolan oylarımız ortağımızda, ortağımızın kaybolan oylarımız başka partilerde. Memleket için hayırlı olsun. Parlamento yapısı da bu haliyle bir engel teşkil etmiyor.

YENİ SİSTEM UZLAŞMAYI GEREKTİRİYOR
Yeni sistemde uzlaşma kültürünün daha da gelişmesi gerekiyor. İcra, Sayın Cumhurbaşkanımıza verildi. Ve onun işlerini yapması için de ihtiyacı olan yasal araçları var. Memleketin işlerini görmek için ihtiyacı duyduğu yasal altyapı mevcut. Bundan sonra parlamento iki şey yapacak. Ola ki milletvekilleri seçim bölgelerine gidiyorlar, vatandaşların talebini alıyorlar. Meclis’te asgari müştereklerde bir araya gelerek partiler bu düzenlemeyi yapacaklar. İki, yürütmenin etkin denetimini yapacaklar. Yazılı soru önergeleriyle, komisyonlar kurmak marifetiyle, bütçe denetimiyle bir çok yönden zaman zaman bakanlar da Meclis’e gelip bilgi verecek. Denetim ve yasama faaliyetlerinde Meclis daha etkin hale gelecek. Bunu bilmemiz lazım.

Geçmiş dönemi hatırlayın. İktidar partisi ne isterse Meclis’te o olur. Onun dışında hiç muhalefet partisinin verdiği kanun teklifinin çıktığı vaki değil. Şimdi hükümet teklif veremiyor. Tek bir istisna var; bütçe kanunu.

TBMM BAŞKANLIĞI İDDİASI
Onun kararını ben vermem. Şöyle söyleyeyim, benim liderim, partimizin genel başkanı ve partimiz ne yönde karar alırsa, neyi münasip görürse biz her türlü görevi yaparız. Bu da çok uzun bir süre değil. Yakında ne olacağı belli olur.

ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI
Daha seçimden yeni çıktık millet bir oh diyecek tekrar seçimi öne aldık, arkaya aldık. Bunlarla ülkeye yazık ediyoruz. Mart seçimleri için bir şey söz konusu olmaz. Anayasa değişikliği gerekiyor, bir de seçime aylar kaldı. Bu seçimler yapılır ondan sonra parlamentoda partilerin bir uzlaşma sağlamak suretiyle bu seçimler bir dahaki seçimden geçerli olmak üzere 2023 seçimleri Kasım’a alınabilir.

BÜYÜMEDE ÇARPICI FRANSA ÖRNEĞİ
Türkiye 1924 – 2002 arası yüzde 4,7 büyüdü ortalama. 2003 – 2017 arası 5,7 büyüdü ortalama. Bir puan fark var. Diyeceksiniz ki ne böbürleniyorsunuz? Bunun anlamı ne biliyor musunuz? Eğer Türkiye 24’ten bugüne 5,7 büyüseydi, Türkiye bugün dünya ekonomiler içinde 7’inci sırada olacaktı. Fransa’dan sonra gelecekti. Şimdi 17’deyiz.

ERDOĞAN İLE ÇALIŞMAK ZOR MU OLUYOR KOLAY MI OLUYOR?
Cumhurbaşkanımızla çalışmak zor mu kolay mı? Soru çok zor, hem de kolay. Cumhurbaşkanı rahatı sevmeyen bir adam. Rahat olmak isteyeni de sevmiyor. Kendi de rahat etmez, yanındakileri de rahat ettirmez. Böyle bir şeyi var, iş tutuş şekli var. Bu tabi biz alışık olmayanlar bu yolculukta dayanamazlar. Bunda nereden kaynaklanıyor? Memleketin meselelerine olan hassasiyetinden kaynaklanıyor. İstiyor ki hiçbir yerde aksaklık olmasın, yanlış olmasın.

AĞLIYORDU TELEFONDA
Mesela o seçim akşamı İstanbul’da toplanan kalabalığın içinden bir yavrumuzun ayağının sıkışması onu o kadar çok etkiledi ki, duygu doruktaydı. Ağlıyordu telefonda, konuştuk. Ne seçim kazanması, ne o coşku hepsi gitmiş. Bütün dikkatini oraya vermiş. Bir ara gelmemeyi düşündü, işler normalleşince geldi. Cumhurbaşkanımızla çalışmak keyifli bir iş. Ben kendisini 1978’den beri bilirim. Beraber belediyede çalıştık.

MUHARREM İNCE’NİN ÇIKIŞI
Nereye yürüyormuş? Kılıçdaroğlu’nu alıp tekrar Ankara İstanbul yapabilirler. Yalnız başına niye yürüyor? Muharrem bey tabi haklı olarak seçimlerde partisinin üzerinde bir oy, destek aldığı için biraz şey oldu. Yani bunu bir sonuca dönüştürmek istiyor. Ama isterseniz biz onların işlerine fazla bulaşmayalım. Kendi aralarında halletsinler.

YAP-İŞLET DEVRET MODELİ VE DIŞ KAYNAK DAHA ÇOK KULLANILACAK
Şimdi gerçekçi olmamız lazım. Türkiye açıkla büyüyen bir ülke. Nasıl açıkla büyüyor? Türkiye, petrol üretimi yok. Buradan enerji açığı var. Türkiye, aynı zamanda bütçe açığı da veren bir ülke. Çift açıkla büyüyor. Büyümesini de sürdürmesi lazım. Projeleri yapacağız, ama bütçeye dikkat edeceğiz. Yap işlet devret modellerini, dış kaynağını daha çok kullanacağız. Buradan arta kısımları da sosyal projelere harcayacağız. Türkiye’nin mutlaka üretim, istihdam ve ihracat ekseninde büyümesini sürdürmesi lazım.

FAİZ VE ENFLASYONU AŞAĞI ÇEKMEK ÖNCELİKLERİN BAŞINDA
Faizleri aşağıya indirmek, enflasyonu aşağıya çekmek ana önceliklerin başında geliyor. Bunun için tedbirler alınacak. Verimsiz projelerin yerine öncelikleri olan, daha fazla verimli projeler tercih edilecek.

KAMU KENDİ İÇİNDE TASARRUFA GİDECEK
Kamu da kendi içinde tasarrufa gidecek. Böylece kaynak ihtiyacını daha da azaltmış olacağız. Para politikalarıyla ilgili taahhütlerimizle kaynaklarımızın dengelenerek yönetilmesi lazım. Bu dönemde en fazla ona dikkat edeceğiz.

KANDİL DE DAHİL SAHADAYIZ
Şimdi Irak tarafında 350 kilometrelik alanda, İran sınırından Habur’a kadar, orada da, Kandil de dahil, sahadayız.

ABD’YE FIRAT’IN DOĞUSU MESAJI
Münbiç’te ABD ile çalışıyoruz ama ‘Fırat’ın doğusunda da biz herhangi bir tehdit istemiyoruz’ diye ABD’ye de açık açık söylüyoruz.

FETÖ DAVALARI NE ZAMAN BİTECEK?
Darbeye doğrudan iştirak edenlerin yargılamaları büyük oranda tamamlandı. Zannediyorum bu sene sonuna kalmaz tamamı bitmiş olur.

FETÖ İLE MÜCADELEDE MAĞDUR OLANLAR
(FETÖ) İhanet, ticaret tarafı tamam ama ibadet tarafındakilerin bu işte bir taksiratı yok, bunların ayıklanması lazım. (FETÖ ile mücadele) Mağduriyetlerin giderilmesi için de bir yandan çalışmalar yapılacak.

ABD İLE İLİŞKİLER BRÜKSEL’ED MASAYA YATIRILACAK
Cumhurbaşkanımızın 12-13 Temmuz’da Brüksel’de yapacağı toplantılarda FETÖ’den ABD’nin bizden beklentilerine kadar tüm konular görüşülecek. ABD’yle ilişkilerin normalleşmesi ve iki NATO müttefikine yakışır şekilde devam etmesi için ABD’nin de atması gereken adımlar var.

PAZARTESİ OHAL TAMAMLANMIŞ OLACAK
Yeni kabine pazartesi açıklanacak ve OHAL de böylece tamamlanmış olacak. Fransa 719 gün olağanüstü hal ile yönetildi. Neyin üzerine? Bir terör saldırısından sonra. Darbe, kalkışma falan değil. Yarın yayınlayacağımız son kararnamede, OHAL kalktığında terörle mücadelenin zafiyete uğramaması için ihtiyaç olan düzenlemeler yer alacak

ABD’YE FETÖ TEPKİSİ
Bu darbeyi FETÖ’cülerin yapmadığını söyleyen bir Allah’ın kulu var mı, yok. Herkes bunların yaptığını söylüyor. Dünyada da böyle Türkiye’de de böyle ama ABD garip bir şekilde bu konuda isteksiz. Bu meselenin sorgulanması lazım. Bu kadar işten sonra hayatına hiçbir kısıtlama getirmeden, hiçbir zorluk yaşamadan burada bu terör örgütü başının faaliyetlerini sürdürmesi Türk halkı tarafından kabul edilmiyor.

BEDELLİ ASKERLİK
Yeni hükümet açıklanacak, önündeki birçok gündem maddesinden bir tanesi de bu olacak.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER: