avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3355
EURO
35,2046
ALTIN
2.246,80
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşu Hollanda’da “Özgür Fikirlerle” kutlandı

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 28 Mayıs’ta kuruluşu çerçevesinde Türk sivil toplum kuruluşları Hollanda’da kutlama ve bilinçlendirme içerikli faaliyetler yaptılar.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşu Hollanda’da “Özgür Fikirlerle” kutlandı

Sivil toplumun güçlendirilmesi ve Azerbaycan’ın yurtdışında tanıtılması adına, uzun adı Azerbaycan Özgür Fikirler Gençlerin Sosyal Eğitimi Derneği olan Özgür Fikirler Derneği (Azad Hemfikirler GMIB), diaspora’da yaşayan Türk, Azerbaycan ve Hollanda insanlarının aydınlatılması hedefiyle Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu’yla (HTGF) beraber ortak faaliyet gerçekleştirdi.

MUSTAFAYEVA AZERBAYCAN’IN İNKİŞAFINA DİKKAT ÇEKTİ
İlki 28 Mayıs’ta Lahey kentinde yapıldı konferans programının ikincisi 30 Mayıs’ta Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Özgür Fikirler Derneği Başkanı Samire Mustafayeva, Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu (HTGF) Genel Başkanı Oğuzhan Kılıç ve Gazeteci Fikret Hüseynli’nin konuşmacı olduğu konferans programı “Azerbaycan’ı Tanı” temasıyla yapıldı. Hüseynli’nin moderatörlüğünde yapılan programda konuşan Özgür Fikirler Derneği Başkanı Samire Mustafayeva; 28 Mayıs Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kuruluşu, kuruluşun ardından Azerbaycan’ın gelişiminde kazanılan başarılar, Ermenilerin işlediği Hocalı soykırımı, Karabağ sorunu ve yapılacak ilk Avrupa oyunları konularında toplumu aydınlattı. Mustafayeva, Azerbaycan’ın inkişafı, kalkınması ve muasır dünyada daha güçlü bir konuma kavuşması için Azerbaycan Milli Lideri ve Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in siyasi ideal ve mirasının takipçisi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliği ve güçlü politikaları hakkında bilgi verdi.

FEDERASYON GENEL BAŞKANI KILIÇ İKİ DEVLET TEK MİLLET OLGUSUNU VURGULADI
Federasyon Genel Başkanı Oğuzhan Kılıç, konuşmasında Türklerin ortak kültürüne değinerek dayanışmanın önemi üzerinde durdu. Federasyon Genel Başkanı Oğuzhan Kılıç “Azerbaycan güzel bir ülkemizdir, ateşin ülkesidir. Bizlerin iki devlet tek millet olarak dostluktan öte kardeşliğimiz vardır. Bunun bilincinde olmak zorundayız. Bu bilinci gelecek nesillere yansıtmak zorundayız. Biz çocuklarımızı ve gençlerimizi böyle yetiştiriyoruz. Ülkelerimizin müstakilliği (bağımsızlığı) çok önemli bir husustur. Bu noktada bazı odakların rahatsızlığı gözlerden kaçmıyor. Güçlüyüz ancak yetmez. Dayanışmamızı güçlendirmek zorundayız. Bizim iki toplum olarak diaspora da nasıl ortak olduğumuzu yaşamımızın her alanında görüyoruz. Aramızda hiçbir fark yoktur. Başta Ermeni diasporası ve onları şişiren Kilise teşkilatı olmak üzere, beraberliğimizi istemeyenlere karşı mücadele sürdürenlere karşı dikkatli ve vakur olmak zorundayız. Bu odakların nefret ve düşmanlığı ırkçılık olgusunu ve Haçlı zihniyetini oluşturmaktadır. Bu ortak kültürden doğan güçlenme yeni dinamitler getirmektedir. Onun için ‘yeni bir dünya kurulur, biz de bu dünyada yerimiz alırız’ düşüncesi bizim fikrimizdir. Dayanışma içinde ortak kültürümüzü yaşatmak için nasıl dün beraber olduysak bundan sonra da kardeşler gibi beraberliğimizi sürdüreceğiz.” dedi.

TÜRKLER ARASINDA İŞBİRLİĞİ ZORUNLU
Deneyimli gazeteci Fikret Hüseynli, Azerbaycan’ın zenginliklerine dikkat çekerek Türk kültürünün önemine vurgu yaptı. Konferansa katılıp Irak Türkmenleri adına konuşma yapan Hollanda Türkmenleri Birliği Başkanı Eşref Kerküklü, Türkmenlerin akrabalık bağlarıyla Azerbaycan’a önem verdiklerini şu sözlerle ifade etti “Fitne odaklarına karşı her zaman insani değerlere sahip çıkıyoruz. İşbirliği kuruluşlarıyla güç oluşturduk. Yeni Türkiye’de akraba topluluklarına daha büyük önem verilecektir. Tüm akrabalarımızla yakınlaşmak önemli bir zarurettir.” diyerek, sivil toplum alanındaki köhnemiş yapıların artık devirlerinin geçtiklerini anlamaları gerekmekte olduğunu ve Yeni Türkiye’yle birlikte demokratik Türk sivil toplum kuruluşlarının el birliğiyle demokratik anlayışı sürdüreceklerini belirtti. Video gösterimi yapılan programın kapanış bölümünde konukların katıldığı, Azerbaycan’ın milli mutfağı ve yemeklerinden oluşan çay sofrası kuruldu.

Son Havadis Gazetesi / Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

az-htgf1

az-htgf2

az-htgf3

az-htgf4

az-htgf6

az-htgf7

az-htgf8

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.