avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3745
EURO
35,0121
ALTIN
2.324,37
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Avrupa’ya göç, Kosova’da nüfusu hızla düşürdü

Kosova’da 1998 yılında başlayan savaş ve onun beraberinde getirdiği ekonomik sıkıntı nedeniyle çareyi Avrupa devletlerinde arayan Kosovalılar, kendi ülkelerinin vatandaşlığından çıkıyorlar.

Avrupa’ya göç, Kosova’da nüfusu hızla düşürdü
10.02.2019
A+
A-

2008 yılındaki resmi sayımlarda 2 milyon 200 bin olan Kosova nüfusunun, 2019 yılında 1 milyon 800 bine gerilediği açıklandı.

Avrupa’nın değişik ülkelerine sığınan Kosovalılar, kendi ülkelerinin vatandaşlığından çıkmak için yaşadıkları belediyelere başvuruda bulunuyorlar.

Avrupa’ya göç, Kosova’da nüfusu hızla düşürdü

VATANDAŞLIKTAN ÇIKMA BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

2018 yılında sadece Prizren Belediyesi’nde kayıtlı 294 kişinin vatandaşlıktan çıktığını söyleyen Prizren Belediyesi Maliye ve Ekonomi Müdürü ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Sekreteri Ertan Simitçi, Kosova’da siyasi belirsizlik ve bununla birlikte ekonomik sıkıntısının yoğun olduğu Prizren’de, Avrupa’da yaşayan kişilerin vatandaşlıktan çıkma başvurularının devam ettiğini söyledi.

VATANDAŞLIKTAN ÇIKANLARIN SAYISI 18 KAT ARTTI

Kosova İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, vatandaşlıktan çıkanların sayısının bir önceki yıla oranla daha da arttığı vurgulandı. Vatandaşlıktan çıkan sayının geçen yıla oranla yüzde 20 artarak vatandaşlıktan çıkanların sayısının 2013 yılından bu yana 18 kattan fazla artmış oldu belirtildi.

EKONOMİK KAYGILAR VAR

Türkiye’den üniversite eğitimi almış olan ve Prizren’de yaşayan Berk Küçük de Kosova bağımsızlığının üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen, büyük ekonomik sıkıntıda olan Kosova’da nüfus sayısının her geçen yıl düştüğünü; kendisinin de ekonomik kaygıları bulunduğunu söyledi.

Aldıkları 75 euro emekli maaşıyla geçinmenin zor olduğunu söyleyen emekliler de bu paranın, ilaçlarını bile karşılamadığını söylediler.

17 Şubat 2008 yılında Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’da, işsizlik oranı yüzde 60’ın üzerinde.

Avrupa’ya göç, Kosova’da nüfusu hızla düşürdü

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.