avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3425
EURO
35,1086
ALTIN
2.309,83
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Avrupa Milli Görüş kararını açıkladı ‘Evet’ diyor

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun anayasa değişikliği teklifinin referanduma sunulması durumunda parti olarak “hayır” oyu kullanacaklarına dair sözlerine Avrupa İslam Toplumu Milli Görüş (İGMG)’ye bağlı seçmenlerden tepki geldi.

Avrupa Milli Görüş kararını açıkladı ‘Evet’ diyor

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun anayasa değişikliği teklifinin referanduma sunulması durumunda parti olarak “hayır” oyu kullanacaklarına dair sözlerine Avrupa İslam Toplumu Milli Görüş (İGMG)’ye bağlı seçmenlerden tepki geldi. Açıklama yapan Milli Görüş mensupları, “Avrupa’da yaşayan Milli Görüşçüler olarak Sayın Karamollaoğlu’nun açıklamalarını hiç bir şekilde dikkate almıyoruz. Başkanlık sisteminin ve yeni anayasanın Türkiye için ne denli hayati önem taşıdığının farkındayız ve bu nedenle referandum sandığı önümüze geldiğinde gönül rahatlığıyla ‘evet’ oyumuzu vereceğiz” dediler. YeniAkit’ten Mehmet Özmen derledi.

Başkanlık sistemine yönelik Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun açıklamalarının Avrupa’daki Milli Görüş camiasında şaşkınlığa neden olduğunu söyleyen Eski IGMG Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilatlanma Başkanı Sami Ganioğlu, “Almanya’da yaşayan Milli Görüş tabanı ve muhafazakar kesimin büyük bir kısmı referanduma gidilmesi durumunda sandığa giderek ‘evet’ diyecektir. Bizler ve Avrupa’da yaşayan Muhafazakarlar Türkiye’de başkanlık sisteminin gelmesinden yana bir tavır ortaya koyuyor. İGMG teşkilatlarında mevcut görevlerini yürüten arkadaşların büyük bir çoğunluğu bizim gibi aynı şekilde referandumda Sayın Karamollaoğlu’nun sözlerinin aksine ‘evet’ oyu vereceklerini bize karşı dile getiriyorlar. Saadet Partisi’nin başkanlık sistemine yönelik söylemleri Avrupa’da yaşayan insanları etkilemez” dedi.

SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Anayasa değişikliği teklifinin referanduma gitmesi durumunda partisinin “hayır” oyu vereceğine dair açıklamalarının Avrupa İslam Toplumu Milli Görüş (İGMG) tabanında ciddi rahatsızlıklara neden olduğunu söyleyen İGMG’nin eski Frankfurt bölge yöneticilerinden Ali Çiçek, Sayın Karamollaoğlu’nun açıklamaları Milli Görüş camii ve teşkilatlarında ‘Saadet Partisi yine CHP ile aynı safta duruyorsunuz’ diye tepkilere neden oldu. Milli Görüş teşkilatlarında bulunan dostlarımızın yüzde 90-95’i yeni anayasaya ve başkanlık sistemine ‘evet’ diyecektir. Sayın Karamollaoğlu’nun ‘hayır’ yönündeki açıklamaları Avrupa’daki teşkilatlar üzerinde hiç bir etkisi olmayacaktır. Avrupa’da yaşayan duyarlı Müslümanlar, önümüzdeki günlerde önlerine gelecek olan referandum sandığının ne manaya geldiğini çok iyi biliyor” diye konuştu.

Geçtiğimiz Haziran ve Kasım seçimlerinde Milli Görüş mensuplarının yüzde 90-95’lik kısmının AK Parti’ye oy verdiğine dikkat çeken İGMG Baden Württember Bölgesi eski Başkan Yardımcısı ve Nagold Cemiyeti Başkanı Ahmet Atalay, “AK Parti’ye oy veren Milli Görüşçüler, aynı şekilde önümüzdeki günlerde önümüze gelecek olan referandum sandığında da ‘evet’ oyu kullanacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi ve endişesi olmasın. Milli Görüşçü kardeşlerimiz bu meseleyi bir parti meselesi olarak değil ülke ve vatan meselesi olarak değerlendiriyor” dedi.

Milli Görüş tabanını çok iyi tanıdığını ve yıllarca bu teşkilatlarda görev yaptığını söyleyen IGMG Heilbronn Cemiyeti eski Başkanı Sami Çerçi, “32 senedir Milli Görüş teşkilatlarının içinde hizmet veriyorum. Sayın Karamollaoğlu’nun referanduma yönelik açıklaması yanlış olmuştur. CHP’nin konumuna düşen Saadet Partisi’nin gelinen noktada CHP’den hiç bir farkı kalmamıştır. Avrupa’da yaşayan Milli Görüşçüler olarak Sayın Karamollaoğlu’nun açıklamalarını hiç bir şekilde dikkate almıyoruz. Başkanlık sisteminin ve yeni anayasanın Türkiye için ne denli hayati önem taşıdığının farkındayız ve bu nedenle referandum sandığı önümüze geldiğinde gönül rahatlığıyla ‘evet’ oyumuzu vereceğiz” diye konuştu.

Avrupa’nın değişik bölgelerinde yaşayan Müslümanların Türkiye’deki istikrar ve huzuru için başkanlık sisteminin gelmesinden yana olduklarını belirten İGMG’nin üst düzey yöneticilerinden biri, “Saadet Partisi ve Genel Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu bizim sevdiğimiz ve saygı duyduğumuz bir isimdir ancak referandumda ‘hayır’ oyu verileceği yönündeki sözleri teşkilatlarımızda rahatsızlığa neden olmuştur. Geçirmiş olduğumuz seçim süreçlerinde de benzer şekilde açıklamalar oldu fakat sandıklara yansıyan seçim sonuçları net olarak tabloyu ortaya koymuştu. Aynı şekilde yarın referandum sandığı önümüze geldiğinde teşkilat mensuplarımız ne yönde oy kullanacaklarını çok iyi bilmektedir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin tartıştığı Başkanlık sisteminin 1973 yılında Erbakan’ın seçim beyannamesinde yer verilmişti. Beyannamedeki “Başkanlık sistemine geçilecektir” başlığı altında, “Devlet Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı ile hükümet Başkanlığı olan Başbakanlık birleştirilerek icraya kuvvet ve sürat sağlanacaktır. Başkanı tek dereceli olarak millet seçecektir. Böylece devlet – millet kaynaşması bütünleşmesi kendiliğinden doğacak” sözleriyle Başkanlık sistemi desteklenmişti.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

  1. isa dedi ki:

    Erbakan çizgisini kaybediyor milli görüş yazık sizlere hatadan dönün geç olmadan helak olanlardan olmayın

  2. Nihat pala dedi ki:

    Ezan icin
    Kuran icin
    Bayrak icin
    Millet icin
    EVET