avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3160
EURO
35,0944
ALTIN
2.294,93
BIST
9.050,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Amsterdam’daki 10 Kasım Atatürk’ü anma gününde bir ilk yaşandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 78. ölüm yıldönümü, Hollanda’nın başkenti olan Amsterdam’ın Noord bölgesindeki Atatürk anıtı önünde başlayan içerikli programla anıldı.

Amsterdam’daki 10 Kasım Atatürk’ü anma gününde bir ilk yaşandı
A+
A-

T.C. Amsterdam Başkonsolosluğu tarafından organize edilen törene katılım, diğer yıllarda yapılan anma törenlerinden yoğun ve kalabalık oldu. Programı katılımcılardan dinleyen gazeteci Oğuzhan Kılıç, ayrıntıları aktardı.

BAŞKONSOLOS TOLGA ORKUN HİMAYE ETTİ
Saat 09.05’de bir dakikalık bir saygı duruşunun ardından istiklal marşı okundu. Akabinde Amsterdam Başkonsolosu Tolga Orkun günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Bu konuşmadan hemen sonra katılımcılar NDSM sanat yerleşkesine geçtiler.

adam-ata-anma6-1

NSDM’DE SANAT SERGİSİ VE KONFERANS
Törenden hemen sonra anıtın yakınında, sanatçı Okan Akın tarafından NDSM sanat yerleşkesinde sergi düzenlendi. İkramların yapıldığı sergi alanında Hollanda’ya gelen ilk Türk işçilere ait arşivlerden derlenmiş fotoğraflardan oluşan hazır bir fotoğraf sergisi sürpriz olarak değerlendirildi.

adam-ata-anma7-2

Yerleşkedeki fotoğraf sergisi gezildi. Bu esnada çok duygusal anlar yaşandı, çünkü sergi mekanı ilk gelen Türk işçilerinin çalıştığı mekandı ve onların anılarıyla doluydu. Sergiyi gezenler siyah beyaz fotoğraflarda akrabalarıyla, tanıdıklarıyla karşılaştılar, hüzünlü anlar yaşandı.

Sergi, NDSM sanat yerleşkesinde atölye sahibi tek Türk sanatçı olan ressam Okan Akın’ın inisiyatifiyle hazırlanarak, 9 Ekim 2016’da açılışı yapılmıştı. Sergi bir yıl boyunca ziyarete açık tutuluyor.

adam-ata-anma11-3

adam-ata-anma9-4

HOLLANDA’YA GELEN İLK TÜRK İŞÇİLER
Programda ayrıca tarihçi Türkolog ve Hollanda Türk Araştırmalar Enstitüsü başkanı Yrd. Doç. Dr. Armand Sağ‘ın verdiği konferans ilgi topladı. Sağ’ın konferansta ele aldığı konu “Atatürk’ün devlet anlayışı”ydı.

adam-ata-anma5-5

Sağ sade bir dille dinleyicilere temayı aktardı. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluş temelinin diğer batılı ülkeler gibi ırk temelli olmadığı, kültür temelli olduğu bilgisini katılımcılarla paylaştı. Bu bilgiyi tutarlı ve sağlam argümanlarla perçinledi. Konferanstan sonra katılımcıların sorularını yanıtlayan Sağ bu tür etkinliklerin sıklıkla yapılması gereğini vurguladı. Gelecek yıllarda daha da geniş katılımlı ve zengin içerikli bir programın yapılması temennisiyle etkinlik sonlandırıldı.

adam-ata-anma2-6

adam-ata-anma4-8

adam-ata-anma3-7

ATATÜRK’Ü ANMANIN HUZURU İÇİNDE
Sanatçı Okan Akın Avrupa Türk Gazetesi’ne verdiği açıklamada şunları söyledi, “10 Kasım münasebetiyle önemli bir faaliyeti yaşama geçirdik. Cumhuriyetimizin kurucusu, Türk devrimlerinin yaratıcısı, Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, Hollanda Türk toplumu olarak hak ettiği şekilde anmış olmanın huzuru içindeyiz.” dedi.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.