avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3237
EURO
35,0903
ALTIN
2.300,90
BIST
9.075,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Almanya’ya karşı BM ırkçılık ihtarının gereği hâlen yapılmamıştır

BMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu BM Irkçılık Karşıtı Komisyonu’nun (CERD) Thilo Sarrazin olayıyla ilgili Almanya’ya karşı yaptığı ihtarın üçüncü yılı münasebetiyle bir açıklama yaptı. “Irkçılıkla mücadele etmek insan hakları bayrağını sallamaktan çok daha fazlasını gerektirmektedir. Bu mücadelede etkili tedbirlerin hayata geçirilmesi ve net bir tavır sergilenmesi şarttır. Meselelerin kendiliğinden halledilmesini umarak beklemek problemi çözmez, aksine daha da büyümesine sebep olur.” diyen Yeneroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Almanya’ya karşı BM ırkçılık ihtarının gereği hâlen yapılmamıştır
A+
A-

“Sosyaldemokrat Parti’li politikacı, Berlin eski Finans Senatörü ve Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin kuşkusuz Almanya’nın II. Dünya Savaşı sonrası döneminde fikirleriyle toplumsal kültürü en fazla zehirleyenlerden birisidir. Sarrazin ırkçı düşünce yapısının toplumun merkezinde kök salmasına büyük ölçüde katkıda bulunmuştur.

Hatırlanacağı gibi Sarrazin Türk ve Arap gençlerini toplu bir şekilde uyum karşıtı ve uyum özürlü olarak itham etmişti. Sarrazin ayrıca durmadan ‘başörtü kızları’ ‘üreten’ Türklerin yüksek doğum oranı sayesinde Almanya’yı fethedeceklerini iddia etmişti. Alman medyası Sarrazin’e bu tezlerini topluma yaymasında geniş bir alan sunarken, Alman hükûmeti bu duruma seyirci kaldı. Başsavcılıksa halkı kışkırtma ve hakaret davasını durdurdu.

Bunun üzerine BM Irkçılık Karşıtı Komisyonu yapılan bir şikâyet sonrası olayı inceledi ve Almanya’ya ihtarda bulundu. Komisyon, Thilo Sarrazin’in ifadelerinin ırkçı mahiyette olmasına rağmen cezalandırılmadığı sonucuna vardı ve Almanya’dan böyle durumların ileride bir daha yaşanmaması için önlemler alması talebinde bulundu.

Ancak o zamandan bu yana değişen pek bir şey olmadı. Etkisiz birkaç göstermelik adım haricinde ne hukuki düzenlemelerde ne de uygulamada bir şey değişmedi. Sarrazin davası, BM ihtarı nedeniyle yapılan ikinci incelemeye rağmen tekrar ele alınmadı. Hâlbuki siyaset ve yargının net bir duruş sergileyip, bu tür suçların cezasız kalmayacağını göstermeleri beklenirdi. Nitekim aşırı sağ güç kazanmaya devam ederken, Almanya’da ırkçılığın tolere edilmeyeceği yönünde güçlü bir mesaja ihtiyaç vardı. Almanya Sarrazin olayını görmezden gelerek sınıfta kalmıştır ve hala BM uyarısını ötelemektedir.” dedi.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

Mustafa Yeneroğlu kimdir?

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.