avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3745
EURO
35,0121
ALTIN
2.324,37
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Almanya’daki o Türk karşıtı kararın altında imzası bulunan o sözde Türk vekiller kim? Yakından tanıyalım

Almanya Federal Meclisi’nde oynalan sözde soykırım tasarısına evet oyu verip, milletini hiçe sayan 11 Türk vekil var. Kimisi kendi milletine düşman olduğu için Türk vatandaşlığından çıkarıldı, kimisi türban karşıtı açıklamalar yaptı. İşte o vekillerin özgeçmişi…

Almanya’daki o Türk karşıtı kararın altında imzası bulunan o sözde Türk vekiller kim? Yakından tanıyalım
A+
A-

1915 olaylarını “soykırım” olarak niteleyen tasarı Almanya Parlamentosu’nda kabul edildi. Alman Federal Meclisi’nde “Ermeni soykırımı tasarısı” bir ret ve bir çekimser oyla kabul edildi.

11 TÜRK TASARIYA “EVET” OYU VERDİ

Ermeni soykırımı tasarısını Alman meclisine getiren isim ise Türkiye kökenli olan Yeşiller Partisi’nin Eş Başkanı Cem Özdemir oldu. Tasarısının oylamasında tek ret oy Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Bettina Kudla’dan gelirken, tek çekimser oy da yine CDU milletvekili Oliver Wittke’dan geldi. Buna karşın Alman Parlamentosu’nda yer alan 11 Türkiye kökenli vekil tasarıya destek verdi.

İŞTE  11 TÜRK;

TASARIYI HAZIRLAYAN YEŞİLLER PARTİSİ EŞ BAŞKANI CEM ÖZDEMİR

Aynı zamanda milletvekili de olan Cem Özdemir, 12 Eylül 1965 tarihinde Türkiye’den göç eden Tokat-Turhal’lı bir işçi ailenin oğlu olarak Almanya’nın güneyindeki Baden-Württemberg eyaletinde, Bad Urach kentinde doğmuştur. Liseyi bitirdikten sonra Reutlingen Sosyal Bilimler Fakültesinde sosyal pedagoji eğitimi aldı. 1987 yılından sonra da eğitimci ve serbest gazeteci olarak çalıştı.

cem ozdemir

TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKARILDI

16 yaşında Alman vatandaşlığına geçme başvurusunda bulundu. Gerekçelendirmesi,”kendisinin bu ülkenin politik bilincine sahip bir vatandaşı” olarak hissetmesi oldu. Askerlik hizmetini yapmadığından ötürü vatandaşlıktan çıkartılması iki yıl süren Özdemir, 18 yaşında Alman vatandaşlığını elde ederek, Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Cem Özdemir, 1981 yılının sonunda Almanya’nın Yeşiller Partisi’ne üye oldu. Ocak 1994’te yerel parti tabanınca büyük bir çoğunluk tarafından Ludwigsburg seçim bölgesinden Milletvekili adaylığına seçildi ve 1994 yılında Federal Meclis’e seçildi. 1994 – 2002 yılları arasında Yeşiller Partisi’ni Alman Federal Meclisi’nde temsil etti. 1998’den itibaren Yeşiller Meclis Grubunun iç politika sözcüsü oldu.

Berlin’de yaşayan Özdemir, Arjantin kökenli Alman gazeteci Pia Castro ile evlidir. Eşi ile Almanya’da tanıştı, Arjantin’de evlenme teklif etti, Amerika’da evlendi. Mia Raşa adında bir kız çocuğu vardır.

YEŞİLLER PARTİSİ FEDERAL MİLLETVEKİLİ ÖZCAN MUTLU

1968 Kelkit ( Gümüşhane) doğumlu. 1973 yılından beri Almanya’da yaşıyor. Berlin Teknik Üniversitesi’nde Elektroteknik eğitimi aldı. Federal Meclis’e ilk kez giren Mutlu, Berlin’den doğrudan aday oldu. Aynı zamanda eyalet listesinde 2. sırada yarışan Mutlu, 1999 yılından bu yana Berlin Eyalet Meclisi’nde vekil olarak görev yapıyordu. Siyasetçinin uzmanlık alanı eğitim politikaları.

ozcan mutlu

YEŞİLLER PARTİSİ MİLLETVEKİLİ EKİN DELİGÖZ

1971 Tokat doğumlu. 1979 yılında ailesiyle birlikte Almanya’ya geldi. Konstanz ve Viyana’da İdare Bilimleri eğitimi gördü. Meclise Yeşiller partisinden giren Deligöz 1998 yılından bu yana Federal mecliste. 2009’dan bu yana Yeşiller’in Meclis Grup Başkan Yardımcısı. Genel seçimlerde Bavyera eyaletinden 3. sırada aday olan Deligöz’ün aile, çocuk ve kadın politikaları konusunda çalışmalar yapıyor.

ekin deligoz

TÜRBAN KARŞITI SÖYLEMLERİYLE ÖNE ÇIKMIŞTI

Deligöz, 2006 yılında ‘Bild am Sonntag’ gazetesi aracılığıyla birkaç kadın milletvekiliyle birlikte kadınlara yönelik yaptığı çağrıda ‘türban kadınlara baskının sembolüdür. Kadınların türban takmasını isteyen onları seks objesi olarak görüyor demektir. Ben Müslüman kadınlara şu çağrıda bulunuyorum: Günümüzün koşullarına göre yaşayın. Almanya’yı yaşayın. Türbanı çıkarın. Erkekler gibi aynı vatandaşlık haklarına sahip olduğunuzu gösterin’ şeklinde açıklamada bulunmuştu. Deligöz bu açıklamasının ardından dinci kesimler tarafından tehdit edilmişti.

ALMAN SOSYAL DEMOKRAT PARTİLİ (SPD) UYUM BAKANI AYDAN ÖZOĞUZ

1958 yılında Türkiye’den Almanya’ya çalışmaya giden işçi ailesinin çocuğudur. Ailesinin yaptığı gıda ticaretinde başarılı olmasından sonra Özoğuz 1989 yılında Almanya vatandaşı oldu. İngiliz edebiyatı ve İspanyolca okuduktan sonra yüksek lisansını insan kaynakları üzerine yaptı. Öğrencilik yaptığı yıllarda Hamburg’da iki yıl süreyle Türk Öğrenci Derneği başkanlığını yaptı. Öğrencilik yaşamının ardından Alman Sosyal Demokrat Partinin ilk Türk kökenli başkan yardımcılığı görevini yürüttü.2001 ile 2008 yılları arasında Hamburg Parlamentosu üyeliği yapmıştır. Özoğuz, Hamburg eyaletinin eski İçişleri Bakanı Michael Neumann ile evli olup, bir çocuk sahibidir. Almanya’da 2013 yılında Göç ve Uyum Bakanlığı görevine getirilmiştir.

aydan ozoguz

ALMAN SOSYAL DEMOKRAT PARTİ MİLLETVEKİLİ MAHMUT ÖZDEMİR

Duisburg ikinci bölgeden doğrudan seçilen SPD üyesi Özdemir 26 yaşında. Federal Meclis milletvekilleri arasında en genç milletvekili unvanını alarak tarihteki yerini alan Özdemir, Duisburg’da işçi ailesinin çocuğu olarak 1987 yılında dünyaya geldi. Özdemir, liseyi bitirdikten sonra Düsseldorf Heinrich-Heine Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı. Öğrenci olduğu dönemde Sosyal Demokrat Parti’de çalıştı. Duisburg’da yapılan 2009 yerel seçimlerinde belediye Meclis Üyesi seçilen Özdemir, 2013 seçimlerinde Duisburg 2. bölgeden oyların yüzde 43,2’sini aldı.

mahmut ozdemir

ALMAN SOSYAL DEMOKRAT PARTİ MİLLETVEKİLİ METİN HAKVERDİ

Almanya’nın Hamburg kentinde 1969 yılında doğan Hakverdi Kiel ve ABD’nin Indiana kentinde hukuk eğitimi aldı. Annesi Alman, babası Türk olan Hakverdi, 1999 yılında Hamburg’da avukat olarak çalışmaya başladı. 2008 yılında Hamburg Eyalet Meclisi seçimlerinde Billstedt-Wilhelmsburg-Finkenwerder seçim bölgesinden doğrudan seçilerek Eyalet Meclisi’ne girdi. Hakverdi, Hamburg-Bergedorf-Harburg seçim bölgesinden SPD’den doğrudan aday olan Hakverdi de oyların yüzde 40,4’ünü alarak Meclis’e girdi.

metin hakverdi

ALMAN SOSYAL DEMOKRAT PARTİ MİLLETVEKİLİ CANSEL KIZILTEPE

Berlin’de 1975 yılında doğan Kızıltepe lise eğitiminden sonra Berlin Teknik Üniversitesi’de iktisat eğitimi gördü. Alman Sendikalar Birliği ve Ekonomi Araştırma Enstitüsü’nde ve Berlin Meslek Akademi’de eğitmen olarak çalışan Kızıltepe, Sosyal Demokrat Parti’ye 2005 yılında üye oldu ve parti içinde çeşitli alanlarda faaliyet gösterdi. SPD Milletvekili Ottmar Schreiner’in meclis bürosunda yönetici olarak çalışan Kızıltepe SPD Kreuzberg ilçe listesinden 5. sıradan milletvekili seçildi.

cansel kiziltepe

ALMAN SOSYAL DEMOKRAT PARTİ MİLLETVEKİLİ GÜLİSTAN YÜKSEL

1962 Adana doğumlu. Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Möncengladbach kentinden aday olan Yüksel partisi SPD’den Meclis’e girmeyi başardı. Yüksel uyum politikaları konusunda yaptığı çalışmalarla biliniyor.

gulistan yuksel

SOL PARTİ MİLLETVEKİLİ SEVİM DAĞDELEN

Almanya’nın Duisburg kentinde 1975 tarihinde doğan Dağdelen, 1997 yılında liseyi bitirdikten sonra Marburg’da hukuk eğitimine başladı. Daha sonra bir yıl Avustralya’da eğitim gören Dağdelen, Verdi sendikası ve Türkiye’de silahlı terör sonucu HDP’yle birleşen EMEP (Emek Partisi) adlı radikal-marjinal partinin Avrupa’daki uzantısı olan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) üyeliği bulunan Dağdelen, Evrensel gazetesinin yanı sıra “Tatsacahen” ve “Junge Stimme” dergilerinde çalıştı. Dağdelen Kuzey Ren Vestfaya eyalet listesinden 3. kez yeniden Bundestag’a girmeyi başardı. Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinden Sol Parti’nin 5. sırasından seçilen Dağdelen aynı zamanda Sol Parti Meclis Grubu Uyum ve Göç Politikaları sözcüsü. İki çocuk annesi Dağdelen, Türk-Alman Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkan Vekilliği görevini de yürütüyor.

sevim dagdelen

SOL PARTİ MİLLETVEKİLİ AZİZE TANK

Türkiye’de 1950 yılında Ayvalık’ta doğan ve 1972 yılında İstanbul’dan Almanya’ya gelen Azize Tank, Oberpfalz bölgesinde bir porselen fabrikasında çalışmaya başladı. Daha sonra Berlin’e göç eden Azize Tank, burada kurduğu kız ve kadın derneğinin kurucuları arasında yer aldı. Bu alanda faaliyetlerde bulunan Tank, sosyal danışmanlık mesleği konusunda eğitim aldı. Charlottenburg ilçesinde 1990 yılında yabancılar danışmanlığına atanan Tank bu görevi 2009 yılına kadar sürdürdü ve emekliye ayrıldı. Federal Meclis için ilk kez 2013 seçimlerinde Sol Parti’den aday olan Tank, Berlin eyalet listesinden 6. sıradan milletvekili seçildi.

azize tank

ALMAN HRİSTİYAN DEMOKRAT PARTİ (CDU) MİLLETVEKİLİ CEMİLE YUSUF

Hıristiyan Demokratların ilk Müslüman vekili olan Yusuf Batı Trakya kökenli. Seçim bölgesi Hagen’de doğrudan aday olan Yusuf aynı zamanda eyalet listesindeydi. 2012’den bu yana CDU Kuzey Ren Vestfalya Yönetim Kurulu üyesi olan Yusuf 1978 doğumlu. Almanya’nın Leverkusen kentinde doğan Yusuf, Bonn’daki Rheinische Friedrich-Wilhelms Üniveristesi’nde siyaset bilimi eğitimi aldı. 2008’de Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Uyum Bakanlığı’nda çalışmaya başlayan Yusuf ayrıca, CDU Kuzey Ren Vestfalya Alman Türk Forumu’nun başkan yardımcısı.

cemile yusuf

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.