avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3143
EURO
35,1060
ALTIN
2.290,78
BIST
9.057,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

77 kişiyi öldüren Nazi teröristine AİHM yolu

‘İnsanlık dışı muameleye maruz kaldığı’ gerekçesiyle Norveç devletini dava eden Norveç katliamı olarak bilinen 77 kişinin katledildiği olayın tek hükümlüsü Anders Behring Breivik ‘Nazi selamı’yla boy gösterdi.

77 kişiyi öldüren Nazi teröristine AİHM yolu
A+
A-

37 yaşındaki Breivik 2011 yılında bir yaz kampına saldırarak çoğunluğu çocuk yaşta 77 kişiyi katletmiş, Norveç yasalarınca verilebilcek en ağır cezaya çarptırılıp 21 yıla mahkum edilmişti.

Breivik mahpus bulunduğu ve dünyanın en iyi şartlarından birine sahip olduğu bilinen Skien cezaevinden memnun olmadığı için ‘insanlık dışı muameleye maruz kaldığı’ iddiasıyla dava Norveç devletini dava etmişti.

Katliam hükümlüsü Norveçli, Breivik cezaevinde tecrit altında yaşadığı iddiasında ve diğer mahkumlarla iletişim kurabilmeyi talep ediyor.

Anders-Behring-Breivik

Siyah takım elbise, beyaz gömlek ve altın sarısı kravat
Davanın başkent Oslo’da görülmesi ‘tehlikeli’ addedildiğinden, Skien cezaevinin spor salonu tercih edildi. Breivik, davadan beri ilk kez bugün kamunun önüne çıktı ve salona girerken Nazi selamı verdi. Katliam hükümlüsü mahkemeye siyah takım elbise, beyaz bir gömlek ve altın sarısı bir kravatla geldi.

Tecridin zararlarına dair kanıt yok
Breivik, cezaevindeki mahkumiyet koşullarının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele’ yasağını ihlal ettiğini ve ‘aile yaşantısı’ndan’ mahrum edildiğini savundu.

Oslo başsavcısı ise ‘müştekinin cezaevi koşullarından kaynaklı fiziksel ya da mental sorunlar yaşadığına dair bir kanıt bulunmadığını’ söyledi.

Yargıç kararını önümüzdeki haftalarda açıklayacak.

Breivik’i cezaevinde sadece annesi bir kez ziyaret etmişti. Anne Breivik 2013 yılında kanserden vefat etmişti.

İki odalı, televizyonlu hücrede kalıyor
Breivik mevcut cezaevinde üç odalı, internet erişimi olmayan bir bilgisayar ve TV donanımlı bir hücrede kalıyor. Egzersiz için 1 metre kadar dışarı çıkabiliyor. Doğrudan yalnızca ceza infaz memurları ve sağlık personeliyle iletişim kurabiliyor. Avukatıyla bir camın ardından konuşabiliyor.

Avukatı, müvekkilinin cezaevinde acı çektiğine dair en açık kanıtın, geçen yıl başladığı üniversite derslerine konsantre olamaması olduğunu savundu!

‘Çakal Carlos’un başvurusu reddedilmişti
AİHM, Fransa’da cezaevinde bulunan ve ‘Çakal Carlos ismiyle bilinen Salim Muhammed’in aynı yöndeki şikayetini 2005’te diğer mahkumlarla kontak kuramasa da ailesi ve avukatlarıyla kurabildiği gerekçesiyle reddetmişti.

Salim Muhammed 1994 senesinden beri Fransız hapishanelerinde tutuluyor. Salim Muhammed’in suçu olarak ise siyonizm yanlısı kişi ve kurumları hedef almak ve Filistin davasına destek vermesi olarak gösteriliyor.

çakal-carlos

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.