avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3277
EURO
35,1006
ALTIN
2.305,35
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

1 Kasım seçimleri öncesi partilerin Avrupalı Türklere vaatleri nedir?

Gazeteci Oğuzhan Kılıç, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 3 Ekim’de Düsseldorf’ta yaptığı vaatlerle birlikte 1 Kasım 2015 seçimleri öncesi siyasi partilerin Avrupalı Türklere verdiği vaatleri AVRUPA TÜRK GAZETESİ’ne analiz etti.

1 Kasım seçimleri öncesi partilerin Avrupalı Türklere vaatleri nedir?

DÜSSELDORF/STRAZBURG – AVRUPA TÜRK GAZETESİ olarak yaklaşan 1 Kasım seçimlerinin Avrupa’daki Türkler üzerinde yansımasını yakından takip ediyoruz. Gazetemiz bu çerçevede, siyasi gelişmeleri yakından takip eden, Avrupalı Türklerin etkili sivil kitle kuruluşu Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu’nun (HTGF) Genel Başkanı Oğuzhan Kılıç’a konuyla ilgili görüşlerini sordu.

Türk diaspora politikaları yanı sıra, Avrupalı Türklerin sorun ve taleplerinin Ankara’da siyasi dile tercüme edilmesinde tecrübeli olduğunu bildiğimiz, siyasi alanı iyi tanıyan ve gazeteci olarak da bu konuları daha önce yazmış olan Oğuzhan Kılıç, 1 Kasım seçimleri öncesi partilerin Avrupa Türkleri için vaat ettiklerini sizin için analiz etti.

AHMET DAVUTOĞLU DÜSSELDORF’TA AÇIKLADI
1 Kasım seçimleri ve maruz kaldığımız terör tehdidi çerçevesinde Almanya’nın Düsseldorf kentinde Avrupalı Türklere hitap etmek için bu kente gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3 Ekim’de 15 bine aşkın Türk’ün katıldığı “Düsseldorf Buluşması”nda Avrupalı Türklerin kendisi için çok önemli olduğunu ifade ederek seçim startını buradan verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu açıklamalarıyla Avrupalı Türklerine müjdeler verdi. “Sizlerle gurur duyuyoruz, sizler bizim için iki ülke arasında en önemli köprüsünüz” diyen Davutoğlu bir önceki seçimde Avrupalı Türklere verdikleri sözleri yerine getirdiklerini söyledi ve ekledi; “3 yeni müjdemiz daha var.”

OĞUZHAN KILIÇ’IN ANALİZİ
Başbakan Davutoğlu’nun konuşmasını ve son seçimlere yönelik olarak gelişmeleri yakından takip eden Oğuzhan Kılıç, vaatleri AVRUPA TÜRK GAZETESİ’ne analiz etti.

Kılıç; Avrupa Türklere yönelik AK Parti’nin müjde olarak hayata geçirdiği 10 icraatını, kıyas bakımından partilerin Avrupalı Türklere yönelik seçim vaatlerini ve AK Parti’nin son 3 vaadini değerlendirdi.

PARTİLERİN VAAT VE İCRAATLARININ KIYASLAMASI:
Başbakan Davutoğlu’nun “biz sözümüzde durduk şimdi sıra Avrupalı Türkler’de. Sizlerde bu kadar emeği göz önüne alarak sandığa gidin ve oyunuzu kullanın” demişti.

Kılıç, Başbakan Davutoğlu’nun 7 Haziran seçimleri öncesinde Dortmunt’a gelerek orada 10 müjde olarak sözünü verdiği paketin içindekileri şöyle sıralayıp analiz etti.

  1. Türk Hava Yolları’ndan (THY) Türkiye’ye yapılan 2 kişilik uçuşlarda yüzde 20% indirim yapılacağı vaat edilmişti, bu rakam 9 kişilik aileye yüzde 20% indirim olarak başladığı açıklandı.
  2. Yurtdışından getirilen araçların 2 yıl boyunca Türkiye’de kalabileceği vaat edilmişti, bu gerçekleşti.
  3. Yurtdışından getirilen telefonların kayıt edilmeden kullanma süreleri 2 katına çıkartılacağı sözü verilmişti, yurtdışından getirilen telefonların Türkiye’de kullanım süresi 4 aya yükseldi.
  4. Öğrencilerin burs talepleri karşılanıyor.
  5. Yurtdışında yaşayan bütün gençler “Gençlik köprüleri” projesi çerçevesinde en az bir kere Türkiye’ye getirilip gezdirileceği vaat edilip yapılmakta olduğu söylendi, bu “Türkiye’yi gezmeyen gurbetçi çocuğu kalmayacak” parolasıyla yapılacak.
  6. Doğum ücretlerinin kişinin yaşadığı ülkede istediği bankaya yatırılması için gerekli uygulamanın iyleştirileceğinin sözü verildi.
  7. 1 Kasım’da kurulacak yeni hükümetle askerlik 6 bin Euro’dan 1000 Euro’ya düşürülecek.
  8. Pasaport harçlarını 217 Euro’dan 100 Euro’ya indirildi.
  9. Evlenecek gençlerimize ceyiz yardımına devam ediyor.
  10. “Seçme ve seçilme hakkını Avrupalı Türklere tanıdık” dendi, temsil ve seçilme hakkı eksik kaldı, bunun içinde daha önce ifade edildiği gibi mecliste kanun geçirmek için gerekli olan salt çoğunluk veya AK Parti’nin tek başına iktidar olmaması durumunda partiler arası mutabakat lazım.

DİĞER PARTİLERİN YURTDIŞI SEÇMENLERE VAATLERİ
CHP:

  • Askerlik bedeli tamamen kalkacak, vatandaşlar tanıtım programlarında görev alacak.
  • Yurtdışı temsilciliklerinde öncelikle yurtdışında yetişmiş genç insanlara görev verilecek, gençliğe yönelik olarak ülkelerde “Uluslararası Gençlik Merkezleri” kurulacak.
  • Konsolosluk işlem harçları yarı yarıya düşürülecek.
  • Seçilme hakkı getirilecek. Her 300 bin seçmene bir milletvekili düşecek şekilde düzenleme yapılacak. (CHP’nin 2014’teki verdiği kanun teklifine göre 10 milletvekilliği)
  • Diplomatik girişimlerle Türkiye kökenlilerin can ve mal güvenliği arttırılacak.
  • Türk kimliği’nin korunmasına yönelik ve İslami ihtiyaçlara göre vatandaşlara hizmet veren kamu ve yarı kamu olan kuruluşların politikasında değişikliğe gidilerek bunların temeli olan kimlik politikasını bitirmeye yönelik belirsiz bir değişim.

MHP:

  • Yurtdışındaki vatandaşlar arasında yaşanan ayrımcılıklar kaldırılacak, Avrupa’da yaşayan vatandaşların hak ve hukukları korunacak, gençliğe yatırım yapılacak.
  • Askerlik bedeli kalkacak, bir çeşit eğitim hizmeti verilecek.

HDP:

  • Bedelli askerlik tamamen kalkacak
  • Terör örgütü ve bağlı suçlar nedeniyle Türkiye’den kaçanların geri dönmesi sağlanacak
  • Türk kimliği ve İslami ihtiyaçlara göre vatandaşlara hizmet veren kamu ve yarı kamu olan kuruluşlar lağvedilecek.
  • Sözde ‘Ermeni soykırımı’ tanınacak ve Ermenistan’ın Türkiye’nin milli menfaatlerinden taviz vermesi sonucunda nefes alması ve destek görmesi sağlanacak, tüm diğer milli menfaatlerden de değişik kılıftaki talepler nedeniyle vazgeçilecek, Türkiye’nin bölünmesinin önü açılacak.

Saadet Partisi:

  • Askerlik bedeli tamamen kaldırılacak
  • Türkiye’deki sosyal güvenlik hakları kolaylaştırılacak ve emeklilik işlemleri hak kaybı olmadan verilecek
  • Pasaportlardan ve resmi evraklardan harç alınmayacak
  • Türkiye’ye en az bir kez gümrüksüz araç getirebilme imkânı sağlanacak

oguzhan kilic 1 kasim secim analizi

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU’NUN 10 İCRAAT’INDAN SONRA 3 MÜJDESİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran öncesi Dortmunt’ta verdiği 10 müjdenin üzerine 1 Kasım seçimleri için 3 Ekim’de Düsseldorf’ta yaptığı 3 vaat müjdesi ise şöyle:

  • Yurtdışı seçim bölgesine çevrilerek temsilcileri aracılığıyla meclis’te temsil edilecek, seçilme hakkı verilecek.
  • Burada emekli olan vatandaşlarımız Türkiye’den emekli olmuş vatandaşlarla aynı haklardan yararlanacak, Avrupa’da yaşayın Türkiye’de emekli olmak isteyen vatandaşlarımıza SGK’dan her türlü kolaylık sağlanacak ve sorunları hal edilecek.
  • Burada ustalık ve diploma almış gençlerin denkliklerini sağlanacak. Buradaki işlerini Türkiye’de yapabilecek.

MÜJDELERİN ANALİZİ:
Bunların, Avrupalı Türklerin nabzını yakından takip eden gazeteci Oğuzhan Kılıç tarafından analiz edilmesini istedik.

Kılıç temsil ve seçilme hakkı girişimi hakkında şunları ifade etti “Başbakan Davutoğlu’nun Türkiye dışında kalan Yurtdışı’nın artık seçim bölgesi olacağını söyledi. Davutoğlu, Avrupalı Türkler olarak bizlere seçme-seçilme hakkını AK Parti’nin getirdiğini bunun da yetmediğini şimdi burayı seçim bölgesi yapmak için yoğun bir çalışma temposu içerisine girdiklerini söyledi. Bu olumlu bir gelişmedir ve derhal önümüzdeki yasama yılında geciktirilmeden ve başka süreçlere kurban edilmeden kanunlaşması gereken bir uygulamadır. AK Parti’nin son teklifi,550’ye eklenmek suretiyle, Yurtdışına 15 Milletvekilliği ayrılması yönündeydi. Rakkamlar farklı olsa da, bu noktada anladığım kadarıyla CHP’nın de aynı görüşte olduğu biliniyor. Hatta CHP bunu iktidarının ilk 4 ayında hayata geçirmeyi vaat etmişti. MHP ve HDP ise bu konulara beyannamelerinde yer vermiyorlar. HDP gibi Yurtdışında ikinci çıkan bir oluşumun bu konuya eğilmemesi şaşırtıcıdır. Ancak bu partinin gerçek emellerine bakarsanız bu konulara ilgi bile duymadığı bir başka gerçektir. O nedenle önümüzdeki dönemde AK Parti ve CHP’nin bu konuda mutabakata varması beklentimizdir. Yeter ki Yurtdışı bölgesi artık meclis’te temsilcileri bulunan bir seçim bölgesi olsun ve yani bizler de Avrupalı Türkler olarak, yerinde seçilme hakkında sahip olalım, meclis’te temsilcilerimiz olsun.”

Yurtdışından Türkiye’ye mesleki denklik konusunda ise Kılıç, “Başbakan Davutoğlu’nun verdiği 3 müjde arasında; başta Almanya olmak üzere batı-Avrupa’da mesleki formasyon yapan gençlerimizin diplomalarını Türkiye’de anında denklik vereceklerini söyledi ve burada mesleki formasyon edinmiş gençlerimizin Türkiye’ye geldiğin de de o meslek üzerine ihtisasına veya çalışmasına devam edebilecekler. Bu zaten olan bir uygulamanın daha da hızlı bir şekilde, mağduriyetler yaşanmadan uygulanması anlamına geliyor. Gençlik temsilcileri olarak bu adımı olumlu karşılıyoruz.” dedi.

Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu (HTGF) Genel Başkanı Oğuzhan Kılıç, Başbakan Davutoğlu’nun 3 Ekim’de ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise 4 Ekim’deki Avrupa buluşmaları çerçevesinde yaptığı analiz’de AK Parti’nin CHP’yle kıyasla, Yurtdışında nesillerimizin muhafazası için lazım olan Türk kimliğine daha güçlü bir vurgu yaparak, seçim beyannamesinde bu noktada güçlü bir vurguya sahip olduğunu söyledi ve her türlü terör örgütüyle mücadelenin de ayrıca partiler tarafından önemsenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Avrupa Türk Gazetesi © ANALİZ ve ÖZEL HABER

Başbakan Davutoğlu’nun 13 bine aşkın katılımcıyla Almanya’da yapılan “Düsseldorf Buluşması”ndaki konuşmasının tamamını okumak ve izlemek için aşağıdaki habere tıklayın:

davutoglu dusseldorf bulusmasi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 bine aşkın katılımcıyla Fransa’da yapılan “Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses” Mitingi’ndeki konuşmasının tamamını okumak ve izlemek için aşağıdaki habere tıklayın:

erdogan 4 ekim 2015 strasbourg

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.